Påskkryss

8 april 2012 11:57 | Media | 2 kommentarer

Vecka efter vecka löser jag alla korsord utom Sportkrysset i Aftonbladet Kryss och Quiz. Sportkrysset görs av Bengt Löfstrand men inget ont om honom för den skull – folk får gärna för mig ha olika intressen. Dessutom gör Löfstrand ett annat kryss som jag gillar, Tema litteratur.

Den här gången är det litterära temat Håkan Nesser och hans böcker. Eftersom jag har läst praktiskt taget allt av Nesser, är det inte särskilt svårt för just mig att komma ihåg sådant som boktitlar och romanfigurer.

Dessutom är det så att jag en smula känner Nesser från hans tid i Uppsala. Han var svensklärare åt våra barn på den tiden de gick på högstadiet, i Tunabergsskolan.

Längst ner i krysset hittar jag en blinkning till mig själv, fast den kommer från Löfstrand, inte från Nesser. EN KÄND KOKK ska förstås bli ENN.

Det är för övrigt inte första gången jag förekommer i Aftonbladets kryss. Flera av konstruktörerna tycks ha läst vad jag skriver om deras sätt att konstruera kryss.

För min del värdesätter jag främst konstruktörer som utmanar både ens allmänbildning och associationsförmåga – att kunna tolka nycklarna alternativt hjälper ofta i det senare fallet.

Jag har flera gånger berömt konstruktörer som lyckas med just detta, och jag ska här inte återupprepa det jag tidigare har skrivit. In i den skaran, konstruktörerna som roar och utmanar mig, skulle jag nu också vilja lyfta Eva Ohlin Särman: Hennes nycklar är nästan aldrig de enklaste tänkbara, och de sökta svaren visar sig, när man väl har kommit på dem, inte ha några logiska alternativ.

Glad påsk till henne och mina övriga favoriter på Aftonbladet Kryss & Quiz!

Men ni ska veta att jag har knäckt alla era påskägg nu!

2 kommentarer

  1. Hej – Jag har läst dina korsordskommentarer i denna blogg med stort intresse av olika skäl! Jag gör själv korsord till diverse tidningar (men har inte förekommit ännu i dina bloggkommentarer såvitt jag sett)och vill därför framställa en därtill relaterad undran i all vänskaplighet…

    Har du möjligen någon populär släkting som heter Alf? I så fall skulle jag kunna tänka mig att skapa följande korsordsledtråd/svar:

    GILLAR ESTER TILL VARDAGS? – KOKKAFFE

    Förmodligen är det en aning för specifikt för att tilltala varje korsordslösare, men jag tyckte det kunde vara lite kul att visa det i alla fall, med tanke på din förkärlek för listiga ledtrådar i korsord. Dessutom kan det ju tänkas att grannfolket i öster faktiskt föredrar kokt före bryggmalet?

    Comment by Sonny Thorgren — 2012 05 28 17:54 #

  2. Till Sonny Thorgren: Du förekommer inte i varje nummer av Aftonbladet Kryss & Quiz, men jag minns de kryss du då och då har haft där. Det är ju ofta så att mer sällsynta konstruktörer till att börja med känns svårare, eftersom man då inte har hunit lära sig deras specialiteter.

    Ditt förslag är fyndigt. Dessutom stämmer det här på mig, också i svarets icke namnrelaterade variant: Jag kokar varje dag en panna kokkaffe.

    Men någon Affe Kokk känner jag inte.

    Comment by Enn Kokk — 2012 05 28 20:08 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^