Pressgroda

30 september 2011 14:38 | Citat | Kommentering avstängd

Hittad via Journalisten nummer 11 2011:

”Maken David Johansson får efter uppstigning vid halv åtta och frukost sitta vid köksbordet till tio innan han får gå på toaletten och lägga sig. Redan klockan elva återvänder personalen för att servera lunchen.”

Norrländska Socialdemokraten

Väljarstödet rasar för M och går stadigt uppåt för S

30 september 2011 13:03 | Politik | 18 kommentarer

Den väljarundersökning från Synovate, som Dagens Nyheter i dag (30 september 2011) presenterar, är i flera avseende närmast sensationell. Moderaterna rasar med 5,2 procent och får nu 31,7 procent. Särskilt lovande med sikte på framtida valresultat är det faktum att Moderaternas stöd bland unga (åldersgruppen 18-29 år) på en månad har sjunkit från 34,4 procent till 17,3 procent. I klar ledning bland partierna är Socialdemokraterna med 34,1 procent – partiet ökar med 1,3 procent, vilket i sig inte är någon väldig framgång, men S har långsiktigt en stigande kurva.

Samtidigt har Miljöpartiets flirt med den borgerliga regeringen inte gett någon utdelning. Partiet får i den här mätningen 8,3 procent (- 0,1). Däremot segar sig Vänsterpartiet, där Jonas Sjöstedt allt mer framstår som trolig partiledare, över spärren och får nu 4,9 procent (+ 1,2).

Sammantaget får de röd-gröna 47,3 procent mot 46,4 procent för alliansen.

Problemet med alliansens sammanlagda siffra är dock att Kristdemokraterna, även om de får en liten ökning (+ 0,5) åter igen, nu med 3,8 procent, landar under spärren. KDs egna problem ser ut att snarare öka än minska: Göran Hägglund försöker klamra sig fast på partiledarposten, men allt fler partidistrikt vände honom ryggen. Och Maria Larsson, tidigare nämnd som tänkbar partiledare, har samtidigt gjort bort sig något så katastrofalt – hennes kovändning i frågan om ersättning till fosterhemsplacerade kommer inte att rädda henne och hennes parti; alla vet ju att det var oppositionens, främst socialdemokratins, hårda press som fick henne och regeringena att byta fot.

För KD innebär inte heller de övriga två forna mittenpartierna någon säker rekryteringskälla. Folkpartiet har nu länge under Jan Björklunds ledning befunnit sig på en mer nyliberal kurs än Moderaterna, och hos Centern förstärks, med Annie Lööf som ny ordförande, samma tendens. De här båda partierna slåss numera i betydande utsträckning om samma väljare, så när Centern går upp med + 1,6 till 5,4 procent, går Folkpartiet ner med – 2,0 till 5,5 procent.

Sverigedemokraterna har återhämtat sig något efter Utøya (5,1 procent, + 2,2), men det återstår att se hur den senaste turbulensen kring William Petzäll påverkar partiets attraktionskraft.

En mycket intressant sak med den här undersökningen, alltså publicerad i DN, är att tidningens ledarredaktion har valt att inte kommentera den.

Men där på de opinionsbildande sidorna i tidningen finns ändå två stora artiklar, vars publicering nog har att göra med resultatet, åtminstone socialdemokratins framgång.

Dels skriver ledarskribenten Gunnar Jonsson om Socialdemokraternas ännu inte offentliggjorda budgetmotion, detta främst med syftet att svärta ner partiledaren Håkan Juholt. I fallet budgetalternativet väntar jag för egen del med att utfärda något slutgiltigt omdöme, men om det som hittills har publicerats om hanteringen av budgetmotionen är någorlunda korrekt, finns det faktiskt anledning att vara bekymrad.

Dels får en ledande företrädare för den partihöger vars makt den senaste partikongressen avsevärt reducerade, Jan Nygren, en helsida på DN.debatt, där han åter igen pläderar för bland annat privata alternativ. ”Medelklassen får inte bara vara objekt för höjda skatter”, lyder rubriken. Nej, men den får väl något för skattepengarna också. Till exempel det Nygren skriver om: äldrevård, sociala trygghetssystem och många olika slag av samhällsservice.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^