Konsertupptagningar med Mikael Wiehe och Björn Afzelius

8 maj 2011 13:02 | Film, Musik, Politik | 4 kommentarer

Jag har alla skivor med Mikael Wiehe och Björn Afzelius, givetvis också Hoola Bandoola-skivorna.

Jag har personligen mött båda i lite överraskande sammanhang. Den som kan Wiehe och Afzelius vet ju att de, främst under Hoola Bandoola-tiden, båda hade en mycket kritisk hållning till socialdemokratin. Inte så att de senare skulle ha blivit gråsossar, men jag har med tiden mött båda även i socialdemokratiska sammanhang.

Afzelius hörde jag på en kongresskonsert hos danska Socialdemokratiet, talande idiomatisk danska mellan låtarna och ständigt med en cigarrett tänd, ibland bakom örat. Efter framträdandet talade jag med honom och köpte bland annat en sångbok av honom – fick den även signerad. Mitt gamla värv som nordisk sekreterare för de svenska Socialdemokraterna förde mig även till Norge. Som det svenska partiets representant fick jag, vid en valvaka i Folkets hus i Oslo, tillträde även till det lilla rummet med Arbeiderpartiets innersta ledning, och vem sitter där, om inte Björn Afzelius – han hade medverkat i valrörelsen.

Mikael Wiehe har jag hört på flera socialdemokratiska valmöten, senast också vid det socialdemokratiska 100-årsjubileet i Uppsala län. En gång ringde han mig, hit till Öregrund (där vi för övrigt har hemligt nummer). Då ville han ha tag på fler exemplar av den CD med tal av Olof Palme, som jag hade varit med om att ge ut – det visade sig att han sålde den via sin hemsida.

När jag här om året hörde Wiehe vid en konsert i Musikens hus i Uppsala och han efter konserten sålde sina plattor ute i foajén, gick jag fram och hälsade och köpte också en box med 3 CD och en DVD, ”Olympiska nätter” (Metronone / Warner Music Sweden 5051865474623, 2009), som jag inte hade, och fick den signerad av honom. Den innehåller tre konsertspelningar runt om i Norden tillsammans med Björn Afzelius, vilket bekräftar de här bådas – särskilt Afzelius’ – enorma popularitet i de redan nämnda grannländerna. Den här boxen innehåller material från gemensamma framträdanden på Montmartre, København, den 7 februari 1983, i Västervik den 10 juli 1985 och i Norge 14-16 februari 1996, dessutom en TV-film inspelad 1986-1987 – den innehåller både intervjuinslag och utsnitt ur konsertspelningar. Till värdet med den här boxen bidrar också ett häfte, där Mikael Wiehe, kärleksfullt men öppenhjärtigt, tecknar sin och Björn Afzelius’ gemensamma historia, både musikaliskt och privat.

Hoola Bandoola splittrades därför att bandet innehöll två skickliga och egensinniga soloartister. Wiehe och Afzelius fortsatte att för den skull vara personliga vänner, men musikaliskt skildes deras vägar. Deras häftiga politiska engagemang kom dock att föra dem samman igen – de finns bland de svenska artister som mest av alla har ställt upp på solidaritetsgalor av olika slag; de torde ha svenskt rekord i att avstå pengar – mycket pengar – för angelägna ändamål runt om i världen.

Men de drogs också till varann. Så småningom började de göra konsertturnéer tillsammans även i Sverige och övriga Norden, vilket de här tre CDna ger exempel på. Också vid de här framträdandena förekommer många sånger med politisk text – det politiska engagemanget är en del av deras identitet även som artister; det framkommer mycket tydligt i intervjumaterialet på DVDn – men nu balanserar de konkurrensen som alltid har funnits mellan dem genom att växelvis sjunga egna sånger som solonummer, då och då också göra duetter och backa upp varann.

Den som i likhet med mig har allt av Wiehe och Afzelius solo på skiva hittar inte mycket nytt i den här boxen – men där finns till exempel ett par korta bagateller på Norge-CDn.

Ändå har det varit förbaskat roligt att lyssna och titta på det här materialet, främst för att de här båda var för sig stora artisterna också fungerar tillsammans.

Från den danska CDn vill jag särskilt nämna Björns ”Sång till friheten” och ”Till min kära” och, kanske ännu intressantare, den gamla Hoola Bandoola-låten (skriven av Mikael Wiehe) ”Danslåt för yttrandefriheten”, nu sjungen av två samarbetande soloartister.

Från den svenska CDn vill jag puffa för Mikaels ”Victor Jara” och för ytterligare en Hoola Bandoola-hit, skriven av Wiehe, ”Vem kan man lita på?”.

Den återkommer, nu med häftigt, rockigt gitarrkomp, även på den norska CDn, som innehåller många fina låtar, där vi hör Afzelius och Wiehe i duett och/eller stämsång: Björns och Silvio Rodriguez’Sång till friheten”, Mikael Wiehes båda ”Som en duva” och ”Fågel Fenix” och så inte minst Mikaels svenska text till en Peggy Seeger-låt, ”Valet”. Björns försvenskning av Anne Linnet, ”Tusen bitar”, är inte dum den heller.

De tre nämnda texterna av Wiehe finns för övrigt i bra framföranden även på DVDn, som också innehåller en del annat hör- och sevärt material, främst ”Fred” från ANC-galan i Göteborg, där Wiehe och Afzelius sjunger tillsammans med Joakim Thåström och Imperiet.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^