Folksång från nordöstra England
3 februari 2011 22:49 | Musik | Kommentering avstängdDe sjungande systrarna Rachel och Becky Unthank kallar sig numera för The Unthanks. Men när deras andra CD,”The Bairns” (Rough Trade RTRADCD 466, distribution Border), kom 2008, hette de fortfarande Rachel Unthank & The Winterset.
Den blev jag tipsad om och skaffade, och när jag nu äntligen har lyssnat på den, finner jag den musikaliskt njutbar och alltså i högsta grad värd att sprida kännedom om.
The Unthanks gör folkmusik men av ett modernt och fritt slag. Likväl bär skivan spår av sin musikaliska geografi: den är gjord i Newcastle-Upon-Tyne, alltså i Englands noröstra hörn uppe vid gränsen till Skottland, vilket märks i det musikaliska arv The Unthanks arbetar i.
På den här CDn är alltså Rachel Unthank sångsolist – hon spelar också cello och ukulele – men hennes syster Becky Unthank sjunger ofta stämsång, ljuv sådan, med henne. I kärnsättningen (fler musiker medverkar) ingår också Belinda O’Hooley, piano coh sång, samt Niopha Keegan, fiol och sång.
Ibland gör den här gruppen så utstuderat skön musik att man, liksom en gång Ingvar Carlsson på ett vykort från Lofoten till en gammal medarbetare, då min sekreterare, har lust att utbrista i ett ”Här är onödigt vackert”. Men onödigt? Nej – och dessutom balanserar systrarna Unthanks och de övriga skickligt det där onödigt vackra genom små, nästan omärkbara avvikelser och – ”Blue Bleezing Blind Drunk” är ett exempel – växling upp till ett häftigare tempo i precis rätt ögonblick. Den där växlingen, där traditionell ton ges ytterligare en dimension genom att man byter rytm, finns också i ”Blue’s Gaen Oot O’the Fashion”.
Systrarna Unthanks stämsång är verkligen ljuv, så till exempel i ”Lull”, i ”Fareweel Regality” och även i början av den avslutande ”Newcastle Lullaby” – som jag dock sen tycker blir onödigt utdragen.
Mycket hörvärd är regndroppsmelodin i ”Lull IV: Can’t Stop It Raining”.
Den skiva jag har köpt saknar uppgifter om upphovspersoner till de olika låtarna, men jag kan tänka mig att olika medlemmar har lämnat bidrag och att CDn också innehåller traditionellt material. Inte heller följer det med sångtexter i skivkonvolutet.
Hur som helst: den här gruppen bidrar i hög grad till att folkmusikgenren inte bara lever utan känns helt modern, inte ett dugg museal.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^