Nytt mysterium i Aftonbladet Kryss & Quiz

18 januari 2011 12:36 | Media | 2 kommentarer

Jag köper och löser som vanligt Aftonbladet Kryss & Quiz. Och som vanligt stöter jag på ett mysterium i Gudrun Petterssons Kryptiskt.

Svårt att lösa är det ju inte; jag får snabbt ut det. Ramsan på de gula rutorna blir ”Hackar i sig kalasmat”, och lösenordet, på blå rutor, blir ”BONUS”.

Därmed kunde jag låta det bero.

Men nu är jag inte en vanlig krysslösare – jag vill ha rim och reson i hela krysset för att bli nöjd. Under bilden i kryptot ligger, uppifrån och neråt, orden DIVIDERANDE, URTID och KALASMAT. Den från höger tredje lodräta raden genom dessa ord bildar då ordet NTA. Jag har dubbelkollat: 9 = N, 21 = T, 4 = A.

Men vad i helvete är NTA?

Jag har kollat i förkortningslexikon och där inte hittat något NTA.

Då försöker jag med Google. Och får fram följande: ”Naturvetenskap och teknik för alla – NTA – är ett skolutvecklingsprogram med syfte att stimulera nyfikenhet och öka intresset för naturvetenskap och teknik hos både elever och lärare. NTA riktar sig till förskolan och hela grundskolan.”

Då blir frågan: Förutsätts detta NTA vara känt bland läsarna av Aftonbladet Kryss & Quiz? (Jag är en bildad äldre herre men gick i gymnasiet på 1950-talet, dessutom på latinlinjen.) Eller var det bara en nödlösning för att få Kryptot att gå ihop?

Min egen principinställning är att alla förkortningar i kryss är nödlösningar och därför förkastliga.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^