Nytt mysterium i Aftonbladet Kryss & Quiz

18 januari 2011 12:36 | Media | 2 kommentarer

Jag köper och löser som vanligt Aftonbladet Kryss & Quiz. Och som vanligt stöter jag på ett mysterium i Gudrun Petterssons Kryptiskt.

Svårt att lösa är det ju inte; jag får snabbt ut det. Ramsan på de gula rutorna blir ”Hackar i sig kalasmat”, och lösenordet, på blå rutor, blir ”BONUS”.

Därmed kunde jag låta det bero.

Men nu är jag inte en vanlig krysslösare – jag vill ha rim och reson i hela krysset för att bli nöjd. Under bilden i kryptot ligger, uppifrån och neråt, orden DIVIDERANDE, URTID och KALASMAT. Den från höger tredje lodräta raden genom dessa ord bildar då ordet NTA. Jag har dubbelkollat: 9 = N, 21 = T, 4 = A.

Men vad i helvete är NTA?

Jag har kollat i förkortningslexikon och där inte hittat något NTA.

Då försöker jag med Google. Och får fram följande: ”Naturvetenskap och teknik för alla – NTA – är ett skolutvecklingsprogram med syfte att stimulera nyfikenhet och öka intresset för naturvetenskap och teknik hos både elever och lärare. NTA riktar sig till förskolan och hela grundskolan.”

Då blir frågan: Förutsätts detta NTA vara känt bland läsarna av Aftonbladet Kryss & Quiz? (Jag är en bildad äldre herre men gick i gymnasiet på 1950-talet, dessutom på latinlinjen.) Eller var det bara en nödlösning för att få Kryptot att gå ihop?

Min egen principinställning är att alla förkortningar i kryss är nödlösningar och därför förkastliga.

2 kommentarer

  1. Jag lyssnar just nu på partiledardebatten och surfar runt på olika debattsidor och bloggar. Hur ställer du dig till Lena Sommestad? I mina oinitierade ögon framstår hon som en lämplig person att leda SAP.

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2011 01 19 12:39 #

  2. Till Ann Christin Sandlund: Jag känner Lena hyggligt väl från Uppsala arbetarekommuns representantskapsmöten och från våra distriktskongresser här i Uppsala län. Dessutom läser jag regelbundet hennes blogg. Mitt intrycka av henne är mycke gott.

    Jag har själv inte uttryckligen pekat ut någon som den lämpligaste för posten som socialdemokratisk partiledare, men för ett tag sen gjorde jag en listning av personer som jag tyckte borde ingå i partiets högsta ledning, och på den ganska begränsade listan fanns hon med,

    Comment by Enn Kokk — 2011 01 19 14:24 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^