Åter igen ett kasst krypto i Aftonbladet kryss & quiz

3 augusti 2010 14:33 | Media | 11 kommentarer

Till veckans nöjen – nå ja, i växlande utsträckning – hör att lösa kryssen i Aftonbladets kryssbilaga.

Jag har tidigare hittat fel i kryptot, Kryptiskt, och den här veckan har jag nere till höger hittat en gul, onumrerad ruta. Efter att ha löst hela kryptot har jag kommit fram till att den i stället borde ha varit svart. Om min slutsats är korrekt, bildar de gula rutorna den språkligt märkliga meningen ”Vadare som frågar sig vad är det”.

Men jag vill anmärka på mer. Konstruktören, Gudrun Pettersson, har den här gången formligen tryfferat kryptot med tvåbokstavsförkortningar: GI, IG, EV, DR och IT och som det inte vore nog med det senare även AT, ett inte ens svenskt ord, dock välkänt för oss som rör oss i datorvärlden.

Som avslutning vill jag klämma ur mig ett oskönt klingande ord, som finns i det här kryptot och som väl täcker vad jag känner för det: NÄ.

Köket, en afton efter regn

3 augusti 2010 11:56 | Barnkultur, Mat & dryck, Trädgård, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Birgitta storstädar huset efter barnbarnens besök. Det finns åtskilligt att ta itu med: leksaker att sortera ner i sina förvaringslådor, rice crispies att dammsuga upp under matbordet och kökssoffan. Själv bidrar jag med att leta rätt på uteleksakerna, fälla ihop riddartältet och sen ställa in alltsammans i boden.

Mitt i städningen börjar det regna, men eftersom mattorna ute på vädring hänger på klädstrecken under krikonträden hinner de inte bli blöta.

Själv sätter jag på mig regnrock och fäller upp paraplyet, och så går jag till apoteket för att köpa ut medicin som har tagit eller håller på att ta slut. På hemvägen slinker jag in på Köket grill : café nere i hamnen och bokar bord till kvällen. Det här är ett mycket populärt ställe, så man bör boka bord. Vi får vårt klockan 20.00.

Då har Birgitta duschat och bytt om efter städningen, och eftersom regnet nu har upphört, behöver vi inga regnkläder. Var sitt paraply tar vi i alla fall med för säkerhets skull.

Vi hälsas välkomna av värdinnan, Kaija, och får vårt förbeställda bord på restaurangdäcket utomhus. Vi har tak över oss, om det nu åter skulle börja regna, och infravärmen höjer temperaturen till en behaglig nivå. Atmosfären är trevlig. Runt oss sitter barnfamiljer och flergenerationersfamiljer.

Somliga väljer den mycket goda och prisvärda grillbuffén, men den åt vi av sist vi var här, så vi studerar det övriga på menyn och fastnar för deras lyxburgare. Med alla sina tillbehör bildar de ett berg på tallriken, så vi är glada över att vi inte dessutom beställde förrätt. Också det här är mycket gott – riktigt tillredda hamburgare med olika slags grönsaker och bär (jo!), välsmakande sås och klyftpotatis är bra mat.

Vi dricker rött vin till.

Efterrätt vill ingen av oss ha – jag har ju dessutom min diabetes att tänka på. Men som avslutning beställer jag in var sin irish coffee.

Sen är det dags för promenad uppför Konsum-backen och hem.

* * *

I dag har vädret svängt – solen lyser åter över trädgården. Fjärilar och humlor svärmar över Birgittas kryddgård, så där ser ut som när Bo var här här om dan och fotograferade.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^