Åter igen ett kasst krypto i Aftonbladet kryss & quiz

3 augusti 2010 14:33 | Media | 11 kommentarer

Till veckans nöjen – nå ja, i växlande utsträckning – hör att lösa kryssen i Aftonbladets kryssbilaga.

Jag har tidigare hittat fel i kryptot, Kryptiskt, och den här veckan har jag nere till höger hittat en gul, onumrerad ruta. Efter att ha löst hela kryptot har jag kommit fram till att den i stället borde ha varit svart. Om min slutsats är korrekt, bildar de gula rutorna den språkligt märkliga meningen ”Vadare som frågar sig vad är det”.

Men jag vill anmärka på mer. Konstruktören, Gudrun Pettersson, har den här gången formligen tryfferat kryptot med tvåbokstavsförkortningar: GI, IG, EV, DR och IT och som det inte vore nog med det senare även AT, ett inte ens svenskt ord, dock välkänt för oss som rör oss i datorvärlden.

Som avslutning vill jag klämma ur mig ett oskönt klingande ord, som finns i det här kryptot och som väl täcker vad jag känner för det: NÄ.

11 kommentarer

 1. Hej Enn,

  AT (Afton-Tidningen) den lilla utmärkta kvällstidningen (s) som konkurrerades ihjäl av de större drakarna i mitten på 50-talet är väl en mer känd förkortning än AT från datorvärlden, vad de AT-t nu är en förkortning för.

  Comment by Lars Epstein — 2010 08 04 1:51 #

 2. Till Lars Epstein: Jag minns AT – jag läste den själv innan den las ner. Men i dag är ju förkortningen AT för Afton-Tidningen lika okänd som tidningen själv, så jag förutsätter att det handlar om ett dator-at.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 04 9:11 #

 3. Skulle vilja köpa din cd skiva med Aston Reymers Rivaler. TVÅL!

  Comment by Elisabeth — 2010 08 04 9:12 #

 4. Viull köpa din cd skiva med Aston Reymers Rivaler. TVÅL!

  Comment by Elisabeth — 2010 08 04 9:13 #

 5. Till Elisbeth: Den är absolut inte till salu. Jag samlar på skivor, bland dem sådana med Aston Reymers Rivaler.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 04 9:18 #

 6. En annan möjlighet är ju att det är AT som i AT-läkare, då är det väl Allmän Tjänstgöring det handlar om vill jag minnas.

  Förkortningar är dock inte tillåtna i alfapet och borde därför inte vara det i någon sorts ordlekar.

  Comment by Viktor — 2010 08 04 9:46 #

 7. Till Viktor: Du kan ha rätt. Att jag associerade till datorvärlden berodde på att ju IT förekommer i samma krypto. För egen del tycker jag det är ett oskick att ha förkortningar i kryptot.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 04 9:59 #

 8. Gamla AT, Afton-Tidningen, konkurrerades, som Lars Epstein påpekar, ihjäl av de stora drakarna, men dödsstöten utdelades av Axel Strand och LO när LO 1956, till överpris och med giftiga, hemliga skulder, köpte Stockholms-Tidningen och Aftonbladet, av Torsten Kreuger. Först lades AT ned, senare MT, Morgon-Tidningen (Brantings gamla Social-Demokraten, på sin tid kallad ”Sossen”). Men AT:s förnämliga kulturredaktion, innehållande, om jag inte minns fel, både Karl Vennberg och Axel Liffner, fick nytt liv på Vattugatan 12, två trappor upp hos Aftonbladet.

  Comment by Björn Kumm — 2010 08 04 10:16 #

 9. Till Enn med flera,
  andra kända AT-are fick väl också nytt liv i AB, Kajax till exempel. Och en del annat AT-igt, ”Vi tre på baksidan”, och Norra Bantrollet (Kluringen). Jag har faktiskt allra sista AT i ett gömsle. En av de tre som tillfrågas på baksidan är en ung student vid namn Carl Lidbom.

  Comment by HO — 2010 08 04 10:42 #

 10. Till Björn Kumm: Jag har ett särskilt förhållande till AT: det var den första dagliga tidning jag själv började köpa. I Juniskär var vi två som köpte AT: gamle farbror Hägg och så jag. De två exemplaren kom till Nilssons kiosk med bussen och kastades av i farten, ibland först nere vid vägskälet, ”svängen”, där jag då hämtade upp dem på väg till kiosken.

  ATs kultursida var den första kultursidan jag läste regelbundet.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 04 10:50 #

 11. Till Hans O Alfredsson: ATs ”Vi tre på baksidan”, de som senare blev Aftonbladets fortfarande existerande ”Vi fem”, spelade en roll för att få mig att börja läsa tidningen regelbundet. Mellan femman och sexan var jag på skolresa till Stockholm, och då intervjuades jag, med foto och allt, av AT som ville veta vad jag tyckte hade varit bäst i Stockholm. Vad jag sa minns jag inte längre, men jag klippte ut miniintervjun med mig och hade den i plånboken ända tills den bokstavligen pulvriserades.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 04 10:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^