Melodikrysset nummer 5 2010

6 februari 2010 12:03 | Musik | 8 kommentarer

I dag presenterade Anders Eldeman ett nästan helsvenskt melodikryss. Fast ”Svansjön” av Pjotr Tjajkovskij (1877) har jag lika fullt sett på Operan i Stockholm, och eftersom det är fråga om en balett, vet jag också att dansarna ofta rör sig på .

Ska vi vara noga, kommer också musiken till ”Låt mig få tända ett ljus” utifrån. Den här julskivan – sändningen kom ju från en tomtekongress – från 1972 lånade nämligen sin melodi från Mozarts vaggsång.

Och ska vi vara ännu mer noga, var det Gilbert Becaud som gjorde originalet till Östen Warnerbrings svensktoppssuccé ”Glöm ej bort det finns rosor”.

Stikkan Anderssons ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran” fick vi visserligen höra på finska, men svensk är den ju likafullt. Lill-Babs fick en hit med den 1959.

Och trots det lite förvillande introt: svensk (fast i fallet Taube kan man aldrig vara helt säker) är också Evert Taubes ”Så skimrande var aldrig havet”, som vi i dag hörde med hans son, Sven-Bertil Taube.

Fast många svenska artister försöker ju, med växlande framgång, bli kända också utanför vårt eget lands gränser. Melodifestivalen, och om det går riktigt bra Eurovision Song Contest, kan ju vara en väg dit.

Till dem som har fått sjunga också på utländska scener hör Tommy Körberg, en relativt mångsidig herre som också har lyckats i de nämnda sammanhangen. 1989 vann han den svenska uttagningen och fick sjunga ”En dag” för europeisk publik. /Man ska aldrig lita på sitt dåliga minne utan kolla, kolla, kolla: Flera läsare påpekar att det ju var Tommy Nilsson som sjöng ”En dag”. Men låttiteln, det som efterfrågades, blev rätt i alla fall./

Inte riktigt lika bra gick det för Linda Bengtzing 2009 – hennes melodifestivalbidrag då var ”Hur svårt kan det va?”.

Själv gillade jag i så fall bättre ”Mama, Won’t You Take Me Home” med Rednex i 2006 års tävling; jag gillade deras frejdiga utspel.

En sorts frejdighet utmärker också ”Två mörka ögon”, som 1991-1993 låg på Svensktoppen i hela 71 veckor med Sven-Ingvars.

Nordman har det ju gått både upp och ner med genom åren. Själv gissar jag att deras ”Korsväg” kanske ändå inte kommer att bli någon av de riktiga höjdarna i deras karriär.

Klart hörvärd är ”Den andra kvinnan” med GES, det vill säga Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt.

Och det är faktiskt också, trots all sin sentimentalitet (eller kanske just på grund av den), ”Violer till mor”. Den sjöng Bertil Boo i Frukostklubben 1946, och sen var inte ett öga torrt på åratal.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^