Franska nubbar nu finska
16 februari 2010 11:43 | Mat & dryck, Politik | 4 kommentarerNär franska Pernod Ricard köpte svenska statliga Vin & Sprit, tvingades bolaget, eftersom det då blev för dominerande inom vissa segment, att avyttra några av sina nyförvärvade märken. Anrika Grönstedts cognac hamnade då hos Altia, ett bolag som ägs av finska staten och i många stycken är en motsvarighet till V & S på den tiden det ägdes av svenska staten.
Altia har också från V & S tagit över distribution och försäljning av Auchentoshan respektive Morrison’s Bowmore whisky (man hade redan tidigare Jack Daniels i sin portfölj). Man kompletterade på samma sätt sitt tidigare innehav av Faustino med Codornius vinmärken (Raimat Abadia med flera).
Många anade redan då Pernod Ricard köpte Vin & Sprit, att fransmännen knappast gjorde det för att odla de svenska dryckestraditionerna utan främst gjorde det för att komma åt guldägget Absolut vodka; jag har själv skrivit texter med det innehållet.
Och nu har jag och andra som var på min linje fått rätt: Pernod Ricard säljer stora delar av det traditionella sortimentet i Vin & Sprit. Ironiskt nog säljer man det här till Altia, vilket innebär att dryckerna åter igen blir statligt ägda, fast den här gången av finska i stället för svenska staten.
Det går än så länge inte att få fram någon fullständig förteckning över vad som nu övergår i Altias, det vill säga finska statens, ägo. Men genom att gå in på hemsidor och genom att googla har jag fått fram att i vart fall följande märken ingår i affären:
Chill Out vin
Blossa glögg
Lord Calvert kanadensisk whisky
Barracuda rom
1-Enkelt Bitter
Kronvodka
Explorer vodka (som finns i olika smaker, lämpliga som drinkmixer)
Sortimentet Svenska nubbar, som både finns att köpa som mixat sortiment på småflaskor och separat:
O P Andersson
Skåne akvavit
Herrgårds aquavit
Hallands fläder
Gammal Norrlands akvavit
Bäska droppar
Porsbrännvin.
Östgöta sädesbrännvin
Läckö slottsaquavit
Rånäs brännvin
Altia köper också av Pernod Ricard en produktions- och buteljeringsanläggning i Århus, Danmark, samt två logistikcentraler placerade i Odense, Danmark, repektive i Årsta, Stockholm, Sverige.
Altia, tidigare det dominerande företaget i branschen hemma i Finland, blir nu också mycket stort i Sverige och växer även i Danmark. Dessutom har man verksamhet både i Norge, Estland och Lettland. Från att här i Sverige mest ha varit känt för Koskenkorva vodka och Koskenkorva Cranberry har företaget snabbt växt både här och på övriga nordiska och baltiska markander. Utöver de många märken som har nämnts ovan säljer bolaget också till exempel Maximus vodka, Boulard calvados, likörerna Marie Brizard och Amaretto och så ett mycket gott ölsortiment: DAB, Grolsch, Erdinger, Pilsner Urquell och Bishop’s Finger.
Också vinsortimentet har gradvis breddats och omfattar nu till exempel sydafrikanska viner som Drosty-Hof, Zonnenbloem och Nederburg, amerikanska Robert Mondavi, franska Royal Claret och Pinot Gris, italienska Ruffino Chianti och tyska Königsmosel.
Första steget för Altia är nu att det blir det ledande vin- och spritföretaget i Norden, vilket man väl i Sverige borde stadfästa genom att slå samman sina båda nuvarande distributionsföretag, Bibendum och Philipson & Söderberg.
Men vill Altia dessutom ta över Vin & Sprits roll som ledande aktör på världsmarknaden, fordrar detta att Altia också börjar köpa ledande spritvarumärken lite var stans i världen, där sådana finns till salu. Ett förslag till Altia: Försök att köpa loss Plymouth Gin från Pernod Ricard. Det ligger nu under Pernod Ricard-ägda Chivas Regal efter att V & S hade arbetat upp det till ett framgångsrikt företag igen – det här mycket anrika gin-märket låg lite för fäfot, innan V & S gav det nytt liv. Pernod Ricard har ju redan Beafeater.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^