Melodikrysset nummer 5 2010

6 februari 2010 12:03 | Musik | 8 kommentarer

I dag presenterade Anders Eldeman ett nästan helsvenskt melodikryss. Fast ”Svansjön” av Pjotr Tjajkovskij (1877) har jag lika fullt sett på Operan i Stockholm, och eftersom det är fråga om en balett, vet jag också att dansarna ofta rör sig på .

Ska vi vara noga, kommer också musiken till ”Låt mig få tända ett ljus” utifrån. Den här julskivan – sändningen kom ju från en tomtekongress – från 1972 lånade nämligen sin melodi från Mozarts vaggsång.

Och ska vi vara ännu mer noga, var det Gilbert Becaud som gjorde originalet till Östen Warnerbrings svensktoppssuccé ”Glöm ej bort det finns rosor”.

Stikkan Anderssons ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran” fick vi visserligen höra på finska, men svensk är den ju likafullt. Lill-Babs fick en hit med den 1959.

Och trots det lite förvillande introt: svensk (fast i fallet Taube kan man aldrig vara helt säker) är också Evert Taubes ”Så skimrande var aldrig havet”, som vi i dag hörde med hans son, Sven-Bertil Taube.

Fast många svenska artister försöker ju, med växlande framgång, bli kända också utanför vårt eget lands gränser. Melodifestivalen, och om det går riktigt bra Eurovision Song Contest, kan ju vara en väg dit.

Till dem som har fått sjunga också på utländska scener hör Tommy Körberg, en relativt mångsidig herre som också har lyckats i de nämnda sammanhangen. 1989 vann han den svenska uttagningen och fick sjunga ”En dag” för europeisk publik. /Man ska aldrig lita på sitt dåliga minne utan kolla, kolla, kolla: Flera läsare påpekar att det ju var Tommy Nilsson som sjöng ”En dag”. Men låttiteln, det som efterfrågades, blev rätt i alla fall./

Inte riktigt lika bra gick det för Linda Bengtzing 2009 – hennes melodifestivalbidrag då var ”Hur svårt kan det va?”.

Själv gillade jag i så fall bättre ”Mama, Won’t You Take Me Home” med Rednex i 2006 års tävling; jag gillade deras frejdiga utspel.

En sorts frejdighet utmärker också ”Två mörka ögon”, som 1991-1993 låg på Svensktoppen i hela 71 veckor med Sven-Ingvars.

Nordman har det ju gått både upp och ner med genom åren. Själv gissar jag att deras ”Korsväg” kanske ändå inte kommer att bli någon av de riktiga höjdarna i deras karriär.

Klart hörvärd är ”Den andra kvinnan” med GES, det vill säga Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt.

Och det är faktiskt också, trots all sin sentimentalitet (eller kanske just på grund av den), ”Violer till mor”. Den sjöng Bertil Boo i Frukostklubben 1946, och sen var inte ett öga torrt på åratal.

8 kommentarer

  1. Var det inte en annan Tommy, nämligen Nilsson, som tävlade med En dag i melodifestivalen 1989?

    Comment by Urban — 2010 02 06 12:11 #

  2. Hej!!

    Hittade din blog när jag letade efter det sista ordet till melodikrysset (L3 = mor, Tackar massor!!)

    Dock såg jag en sak som jag måste fråga om:
    Visst är det väl Tommy Nilsson och inte namne Körberg som tävlat med ”En dag”???

    Heder åt en stilig blog och kunskapsrik melodikryss-blog!

    mvh
    Samuel

    Comment by Samuel — 2010 02 06 12:12 #

  3. Mycket bra läsning av bloggarENN som vanligt. Men det var Tommy Nilsson som sjöng En dag.
    På min blogg kan intresserade läsa förordet och de fem första kapiteln av min kommande bok, Det rör sig i rymden. Trevlig läsning både här och där samt en trevlig helg.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 02 06 12:17 #

  4. Till Urban, Samuel, Pontus och Lars-Gunnar: Ni har alldeles rätt. Jag har korrigerat texten. Fast själva svaret, låttiteln, var ju korrekt.

    Comment by Enn Kokk — 2010 02 06 12:29 #

  5. Tack för hjälpen! Rednex var ett okänt begrepp för mig, men det andra kunde jag.

    Comment by Vendla — 2010 02 06 13:13 #

  6. Linda Bengtzing var med i melodifestivalen 2008.
    Kollar alltid din blog!
    MVH PELLE

    Comment by Pelle — 2010 02 08 20:15 #

  7. Du är bäst men denna vecka klarade jag krysset utan din hjälp.
    Och Dodaj fixar har nått målet och lite till!
    Anna.

    Comment by Anna i Umeå — 2010 02 09 22:37 #

  8. Till Anna i Umeå: Jo, jag har sett det, och jag är glad om jag har kunnat bidra till detta.

    Comment by Enn Kokk — 2010 02 10 10:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^