En godhetens bärare utkastad på landsvägen

15 februari 2010 16:28 | Film | 1 kommentar

Federico Fellini (1920-1993) startade som filmmakare inom den italienska neorealismen men kom att med ”La strada – landsvägen” 1954 vidga sina filmiska uttrycksmedel. Filmens kvinnliga huvudperson Gelsomina, spelad av Giulietta Masina (1921-1994) som skulle bli hans hustru, har nämnts som en kvinnlig motsvarighet till den helige Franciskus, trots sina tillkortakommanden – hon är utvecklingsstörd – besjälad av god vilja. Masina spelar rollen som Gelsomina som ett slags kvinnlig chaplingestalt, ständigt slagen av ödet men likafullt alltid benägen att se livet från den ljusa sidan.

Filmens zigenske kringresande artist Zampanò (Anthony Quinn) – han spränger bland annat järnkedjor med bröstmusklerna – köper Gelsomina av hennes mamma, och sen får Gelsomina följa honom på hans turné längs landsvägen, la strada. Hon får höja stämningen på torgen genom att bland annat slå trumvirvlar.

Filmhandlingen för det här udda paret också till en cirkus och till ett kloster, men i huvudsak är det fråga om ett slags road movie. Under ett av uppehållen möter de Il matto (den galne), spelad av Richard Basehart, som bland annat lär Gelsomina spela trumpet; filmens berömda musikaliska tema, av Nino Rota, är ”Gelsomina”, som jag väl minns från radion på 1950-talet.

Il matto väcker Gelsominas självständighet till liv – hon förstår att hon inte bara måste tjäna någon annan – vilket leder till att Zampanò dödar honom – men detta gör i sin tur att också Gelsomina tappar lusten att leva. Gelsominas död får till slut också den brutale Zampanò att växa i riktning mot att bli en riktig människa.

Jag såg ursprungligen den här filmen på 1950-talet men har nu återupplevt den på DVD. Många svart-vita filmer från den eran – bland annat den här – är väl värda att hitta en ny publik. Nämnas kan också att ”La strada” var en av Ingmar Bergmans favoritfilmer – se den själva, så förstår ni släktskapen mellan ”La strada” och Bergmans egen filmvärld.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^