Nya Serieparaden med serier ur Larson! och Get Fuzzy

28 februari 2010 17:15 | Serier | Kommentering avstängd

Jag har tidigare skrivit om att norska Schibsted har lagt ner sin serietidningsutgivning i Sverige; samtidigt har Gary Larson, vad jag förstår av åldersskäl, stoppat fortsatt licensiering av sin The Far Side och av tidningsnamnet Larson!.

Larson! fick luft under vingarna när Peter Sparring lyckades sno Egmont Kärnan på att få serietidningsmonopol i Sverige. När han nu såg vartåt det barkade, tog han dock oblygt Derby Conley’sGet Fuzzy” och Kieran MehansDe professionella” med sig till Egmont Kärnan och startade där den nya serietidningen Get Fuzzy.

Jag har skrivit om den här nya serietidningen och var då, fastän jag gillar ”Get Fuzzy” och ännu mera ”De professionella”, inte riktigt övertygad om att den hade överlevnadspotential, och mycket riktigt försvann den från och med årsskiftet.

Nu gör Peter Sparring ett nytt försök med en serietidning, som innehåller serier både ur Get Fuzzy och Larson!. Namnet är nygammalt; tidningen kallas Nya Serieparaden. I den hittar man både ”Get Fuzzy” och ”De professionella” plus några av nykomlingarna från Get Fuzzy: Mark BufordsScary Gary”, Jeff CorriveausFård”, Keith KnightsKnight Life” och Niklas ErikssonsFia”.

Den sist nämnda är inte så tokig, men jag är inte säker på att de importerade nykomlingarna håller måttet.

Då är de nu från Larson! övertagna serierna klart bättre: Jim MeddicksMonty”, Scott Adams’Dilbert”, Jim ToomeysSigges lagun” och Stephan Pastis’Pärlor för svin” – även om samtliga dessa serier också innehåller tjatiga upprepningsgrepp. Varför Tim Richards’Brewster Rockit, Space Guy” har beretts utrymme i den nya tidningen förstår jag däremot inte.

Nya Serieparaden följer också mönstret från liknande serietidningar, publicerar skämtteckningar. Don PirarosBizarro” och ”halvserien” ”Berglins” är förvisso läsvärda och Glenn och Gary McCoysDe flygande McCoys” halvbra men Jerry Van AmerongensIrrvägen” borde inte få ta upp plats.

Sen finns det en serie kvar att nämna, den allra bästa. Den kommer från Finland, görs av Pertti Jarla och heter ”Fingerpori”. Den här serien, som först började publiceras i Helsingin Sanomat så sent som i februari 2007, är en mycket originell nyskapelse i serievärlden – jag talar då både om tecknarstilen och om humorn i serien.

Ge den större utrymme! Den motiverar i sig utgivningen av Nya Serieparaden.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^