Sing Out! lever ännu – och är värd ett fortsatt liv

12 februari 2010 16:48 | Media, Musik, Politik | Kommentering avstängd

Efter ett oroande långt uppehåll, så långt att jag började tro att jag kanske inte hade betalat in min prenumerationsavgift, har jag nu fått nummer 2, vol 53, hösten 2009/vintern 2010, av tidskriften Sing Out!.

2010 fyller Sing Out!, med Pete Seeger som en av grundarna och som medarbetare genom åren, 60 år, och det är bara att hoppas att tidskriften tar sig igenom också sin senaste kris, som vanligt ekonomisk. Sing Out! har klarat kriser förr, och man kan väl hoppas att tillräckligt många av läsarna åter igen ställer upp.

En välbehövlig åtgärd kan vara att öka prenumerantstocken, även här i Sverige. Tidskriften, som utkommer kvartalsvis i stort format (156 sidor per nummer), kostar för närvarande 128 dollar (enligt det meddelande jag har fått för nästa prenumerationsoeriod = SEK 892,09) för så kallat Basic membership, vilket innebär, att man med varje nummer också får en CD med de sånger (text + noter) som återges i numret i fråga, spår från artisternas egna nya skivor. Du kan hitta mer information på nätet, på www.singout.org.

De här CDna har, tillsammans med text- och notmaterialet plus bakgrundstexterna i Sing Out!, hållit mig ständigt à jour med det som rör sig på folkmusikfältet i USA, delvis också på andra håll i världen. Urvalet är brett: traditionell folkmusik, politiska sånger, blues, instrumentala låtar så väl som nya låtar av och med singers-songwriters.

Det senaste numret och CDn rymmer 14 låtar. Bland kända namn som medverkar finns Buffy Sainte-Marie, Liam, Tom och Pat Clancy, Tish Hinojosa (”Our Little Planet” med tex-mex-musik), Levon Helm, Tom Rush (med en annorlunda version av ”Casey Jones”) och så Richie Havens, vars ”Nobody Left to Crown” visar sig innehålla ett politiskt budskap: ”What if they gave an election / And nobody came to vote”.

Men varje gång upptäcker man också nya artister värda att lyssna på. I det här numret har jag fastnat för TriBeCaStan med ”Raphaella”, ett instrumentalt stycke à la zigenarmusik, Johnsmith med ”Scotch Pine” (med snyggt mandolinspel av Tim O’Brien), och Justin Mariama & Juldeh Camara i ”Madam Mariama”.

Några av de nämnda artisterna, bland dem Richie Havens, ägnas längre intervjuer, och så innehåller Sing Out! en jättestor och mycket kunnigt skriven recensionsavdelning, där man presenterar nya skivor av både amerikanska och andra artister. Åtskilliga skivor i min mycket stora skivsamling har jag först fått tips om via Sing Out!.

Jag har följt Sing Out! genom många år, och amerikansk folkmusik och blues och även politisk musik hör till det jag systematiskt har samlat och lyssnat på.

Längst bak i Sing Out! finns alltid minnesord över avlidna i den musikvärld tidskriften bevakar, och med sorg konstaterar jag, att flera av dem jag har lyssnat på genom åren nu har fått sitt ”Last Chorus”: Bess Lomaz Hawes (1921-2009), en gång tillsammans med bland annat Pete Seeger medlem av The Almanac Singers, Mary Travers (1936-2009), Mary i Peter, Paul and Mary, Sam Hinton (1917-2009), känd för bland annat ”Old Man Atom”, och så Mike Seeger (1933-2009), halvbror till Pete och ankare i New Lost City Ramblers. Frid vare med dem – deras musik lever på skivor i min och många andras ägo.

Och så glöm nu inte att skaffa en Basic membership-prenumeration på Sing Out!. Du kommer inte att ångra dig.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^