Holly Near och Ronnie Gilbert tillsammans

8 februari 2009 17:08 | Musik, Politik | 3 kommentarer

Ronnie Gilbert (född 1926) har jag främst lärt känna som den kvinnliga medlemmen i Pete Seegers legendariska grupp The Weavers, den som Joseph McCarthy kommuniststämplade, vilket ledde till att de – trots sin enorma popularitet – utestängdes från radio- och TV-stationer och många konserthallar.

Betydligt yngre är Holly Near (född 1949), sångerska och vänsteraktivist med rötter i den proteströrelse vietnamkriget väckte i USA. I vår skivsamling finns hennes LP ”Hang In There” (på det egna skivbolaget Redwood Records 1973); skivan är en gåva till min hustru, då ordförande i Svenska kommittén för Vietnam, från den amerikanska delegationen vid stockholmskonferensen den 29-31 mars 1974.

När jag för ganska lång tid sedan, medan jag fortfarande jobbade i Stockholm, upptäckte att de här båda radikala sångerskorna hade gjort en skiva tillsammans, gick jag min vana trogen till en av de största skivaffärerna i Stockholm för att be dem ta hem den åt mig från USA. Killen jag pratade med där visade en reaktion som gjorde mig både road och förbryllad: jag minns inte den exakta formuleringen, men med en tydlig avsmak i rösten talade han om dem som lesbiska feminister. Det mest intressanta med den här reaktionen var att han av allt att döma själv var bög. Nåväl, han lyckades aldrig få hem den där skivan. Fast det kan ju ha haft att göra med att skivbolaget var litet och okänt.

När jag senast var i New York, var jag runt i ett par större skivaffärer och letade folkmusik, politisk musik och annat som intresserar mig. Bland det jag hittade fanns dubbel-CDn ”Lifeline Extended” (Appleseed Recordings APR CD 1066, 2002) med Holly Near och Ronnie Gilbert. Det rör sig om konsertupptagningar från Great American Music Hall i San Francisco 1983 plus tilläggsmaterial; allting har tidigare funnits på skiva, ”Lifeline” plus ett par andra plattor, samtliga på Redwood Records, men materialet är nu remastrat.

Kompet är lite ovanligt för artister som man förknippar med folkmusik: Jeff Langley, piano, och Carrie Barton, bas. Jag har någonstans läst att en del radikala amerikanska feminister inte gillar att de båda sångerskorna använder sig av en manlig pianist, men Langley är en skicklig sådan och har dessutom i några fall skrivit musiken, ensam eller tillsammans med Holly Near. Hur som helst vänjer sig öronen snart vid pianokompet, detta speciellt som flera av numren har karaktären av scenkabaré. Mycket tydligt finns de här dragen till exempel i mixen av ”Army Song” ur Bertolt Brechts och Kurt WeillsTolvskillingsoperan” och Ronnie Gilberts – hon har också arbetat som skådespelerska – dramatiskt framförda ”Chairman of the Board”.

Naturligtvis finns de lesbiska och feministiska dragen där i många nummer, dessutom högljutt bejublade av en publik som av allt att döma är övervägande kvinnlig. Ofta görs det här mycket skickligt: bitar av slagnummer ur The Great American Song Book får en ny färgning av att sjungas av två kvinnor, och Ronnie Gilbert drar sig inte ens för att framföra en ändrad textversion av The Weavers’ stora slagnummer, Huddie LedbettersGoodnight Irene”.

Annars finns här ganska mycket som man väntar sig av två vänsteraktivister om än av skilda generationer. Radikala hjältar hyllas: de båda dödsdömda anarkisterna Sacco och Vanzetti, Harriet Tubman, hon med the underground railroad, Steve Biko (i en fin låt av Bernice Reagon). Vi hör Woody GuthriesPastures of Plenty” och en sång om försvunna i Chile, ”Hay Una Mujer Desaparecida”.

Ännu bättre på den här skivan är ett par sånger av den för mig okända Ruth Pelham – särskilt ”I Cried” om en riktig olycksdag är enastående fin både textmässigt och musikaliskt. Jag blev också mycket förtjust i ”Perfect Night” med text av Holly Near och musik av henne plus Jeff Langley.

Fin är också den näst sista låten på andra CDn, Holly Nears ”Singing For Our Lives”, en kampsång mot homofobi.

* * *

Och så ska jag då kanske nämna att Ronnie Gilbert är bisexuell: har varit gift med en man som hon har en dotter med men har senare ingått gayäktenskap – i San Francisco, var annars?

Och Holly Near lever i ett lesbiskt parförhållande.

Korta meningar

8 februari 2009 12:10 | Korta meningar, Politik | 1 kommentar

Det ryktas att hon ska byta kön också. Och börja kalla sig Sture Plan.

*

Fredrik Reinfeldts parti ter sig numera som ett slags Mauderaterna Light.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^