Glad påsk!

7 april 2007 20:21 | Mat & dryck, Trädgård, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Påsken inleddes med nya bekymmer: Varmvattenberedaren har lagt av igen. Jag ringer Kent, som hjälpte oss att få i gång den här om dan. Hans slutsats är att det är termostaten som har slutat fungera – den reglerar inte vattentemperaturen på inställd nivå, och när vattentemperaturen i beredaren stiger till allt högre nivåer, slår säkerhetssystemet av värmen. Det är alltså meningslöst att göra om det han gjorde. Jag får ringa en VVS-firma, som för vår typ av varmvattenberedare. Efter helgen. Jag får en adress.

Så nu blir det åter att värma diskvatten på spisen och att duscha nere i bastuns duschrum/tvättstugan.

Men jag ska inte klaga.

Medan jag är på Konsum, anländer min nicaraguanska gungstol, som har varit hos snickare i Stockholm för lagning. Jag får tillbaka min bekväma sittplats ute på glasverandan.

Stolen (plus ytterligare två likadana – en av dem har Birgitta och en av dem finns hos Kerstin) hade Birgitta med hem från en resa i Nicaragua. Stolarna, som är köpta hos en lokal hantverkare, togs hem per flyg – de var nerpackades i kartonger, i form av lösa delar à la IKEA; jag limmade sen ihop dem. Det är inte limningen som har gått upp utan den flätade sitsen som har nötts upp.

Efter lunch – resterna av min grekiska måltid här om kvällen (rökt lammfiol, fetaost, skivad tomat, lök och sallad, svarta oliver) – går jag ut i trädgården och även utanför den och samlar växter för påskaftonens estniska äggkokning: blommande blåsippor och blåsippsblad, blad av stensöta, krokusblommor, albark med mera.

När jag just håller på att avsluta den insamlingen, anländer sonen, Matti, med sin tjej, Karin, från Stockholm. Antalet ägg, volymen skal av gul lök och det där jag har plockat utomhus är anpassat för att de ska kunna vara med och måla ägg. Vi klär in äggen i färgande och avtryckslämnande höljen och sveper tyglappar och sytråd runt om. På spisen står två stora grytor, där vattnet puttrar.

Tio minuters kok, och under efter under blir synligt under den rinnande kallvattenskranen. Alla får några superfina ägg. Alla får några halvt misslyckade. Själv är jag mest stolt över ett ägg som är ganska brunt med små vita fläckar och så, i spetsändan, med tydliga bladmönster i ljust grönt.

Eftersom Matti och Karin skulle komma först efter lunch, har vi bytt vår vanliga påskaftonsordning för måltider så, att det som brukar vara lunch – ägg, sill och potatis – i stället blir middag. Vi har köpsill, Abbas ansjoviskryddade och brännvinssill, men Birgitta har själv lagt in tre sorters sill – inlagd sill, tomatsill och glasmästarsill – och så inlagd ansjovis (ansjovis i rödlök, riven citron, kapris, svartpeppar och jungfruolja, den senare hemförd av Matti och Karin från Italien). Särskilt den sist nämnda inläggningen, en nyhet för året, är mycket god.

Efter måltiden sitter vi på glasverandan och dricker nybryggt kaffe; de övriga äter också chokladägg. Vi lyssnar på en CD med sydafrikansk musik, som Birgitta köpte i Johannesburg på vägen hem från Malawi – jag återkommer till den.

Dagen har varit smått dramatisk med vad man brukar kalla aprilväder. Det har varit både sol och en rejäl hagelskur. I båda fallen har luften varit kall. Vårblommorna hukar i den kalla blåsten, och rådjuren har tagit dem som ändå har vågat sig lite längre upp: de botaniska tulpanerna och Birgittas fina röda blommande julros; hon svär ve och förbannelse över dem. Himlen har mellan molnen spelat i den där speciella sortens aprilblått och olika grå nyanser.

Kvällshimlen är fortfarande hänförande vacker, nu mörkblå med ljusare stråk. Över havet syns en rand av solljus, brandgul ner mot den mörka horisonten. Mot den här fonden rör sig trädens svarta grenar i blåsten.

Glad påsk, alla vänner och ovänner!

Melodikrysset nr 14 2007

7 april 2007 11:47 | Barnkultur, Musik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Jag vill börja med att skälla på Aftonbladets (för övrigt just omgjorda) TV-bilaga: Melodikrysset, som numera finns på näst sista sidan, hade felaktigt beskurits, så att det fattades en rutrad längst till höger och en längst ner. Det har hänt tidigare i just Aftonbladets TV-bilaga, så jag vill klaga på upprepat slarv. Dessutom återfinns krysset nu på en sida med mycket tät, finstilt text, vilket gör det svårt att under krysslösandet klottra ner frågor och stödinformation.

Att det saknades rutor kom jag på när hela ordet Fagervall inte gick in. Ett par läsare har hört av sig om att jag inte redovisade svaret på lodrätt 1: Den som sjöng ”The Best of What I Got” (från CDn ”Echo Heart”) var Magnus Fagervall – som jag inte hade klarat, om jag inte hade haft tillgång till Google.

Påskaftonens melodikryss började annars ganska lätt.

Owe Thörnqvist sjöng sin ”Rumba i Engelska parken”. Engelska parken ligger i mitt Uppsala, och Owe själv har jag med tiden lärt känna personligen: Han är liksom min hustru hedersupplänning, och vi brukar därför träffas vid middagarna för dessa (med respektive) på Uppsala slott.

Att Povel Ramel hör till mina gamla favoriter vet läsarna av denna blogg – se Kulturspegeln, Musik! Och det är därför klart att jag kände igen hans ”Tjo vad det var livat i holken i lördags”, som skulle ge fågelholk.

En man i min ålder – en som hörde radio redan på den tiden då där forfarande spelades gammal dansmusik – känner förstås både igen ”Månsken över Ångermanälven” (hej, Exonymia!) och vet, att den skrevs av Karl Grönstedt.

För en gammal radiot är också ”The Donkey Serenade” – som här skulle ge åsna – välbekant. Ursprungligen lär den komma från en operett från 1923, ”Chansonette”, av Rudolf Friml.

Och vem som sjöng ”Gungeligung” vet jag också: Åke Grönberg.

Helt apropå-gängets sång om Lars Engqvist var förstås Ainbusk Singers ”Jag mötte Lassie”. Jag har förresten själv skrivit en födelsedagshyllning på den här låten, tillägnad Lasse Eriksson på 68an, socialdemokraternas centrala partiexpedition.

Robbie Williams, tidigare i Take That (inte Oasis som jag först skrev – tack Dennis!), var det som sjöng ”Ain’t That a Kick In the Head”.

Större svårigheter hade jag då att komma på vem den kanadensiska sångerska var som sjöng i Melodifestivalen 2005: Katrina Leskanich var det (Katrina & The Waves). Det här skulle jag inte ha klarat utan Google och ett antal ledbokstäver: namnet måste vara Katrine eller Katrina.

Då var en låt från årets melodifestival, ”God morgon”, lättare för mig att klara. Jag har en viss svaghet för Irma Schultz, däremot ingen för Uno Svenningsson, men klarade hans förnamn eftersom jag visste att han har samarbetat med Irma.

Eldeman har ibland en viss förkärlek för att spela låtar i förvirrande rytm och arrangemang.

Ett exmepel i dag var taubevalsen ”Natt i Ligurien”, här i en jazzig version av Bernt Rosengren.

Ett annat var ”Ro, ro till fiskeskär” med finska folkrockgruppen Piirpauke. Piirpauke är förresten bra – finns förstås i mina skivhyllor.

Veckans lättaste frågesvar var väl ”Idas sommarvisa”, som skulle ge Ida. Jag har ju tidigare skrivit uppskattande både om Astrid Lindgren, som skrev texten, och om Georg Riedel, som skrev musiken. Några dagar runt förra veckohelgen fick jag förresten rekordmånga besök på min blogg – ett dygn över 900 – vilket visade sig bero på att många, många sökte på Google efter Georg Riedel. Vet någon varför?

Glad påsk förresten, alla melodikrysslösare!

***

På jakt efter något svar i det allra senaste Melodikrysset? Gå då direkt in på bloggen, http://enn.kokk.se, eller tryck på Blog ovan – sen bläddrar du dig ner till aktuell lördag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^