Socialistiskt forum och sånger från barrikaderna
16 november 2006 19:13 | Musik, Politik | 1 kommentarMissa inte helgens röda fest i ABF-huset:
Socialistiskt forum – nu i opposition
Debatt, samtal, politisk poesi, fet fest på Street på kvällen, musik, bilder, konst, reformism, Röd-grön allians?, Nystart?, valanalys, Konst som motstånd, Spanska inbördeskriget 70 år!, antirasism, feminism, socialism, analys av högern. Över 70 arrangemang!
Huvudarrangörer: ABF Stockholm, LO idédebatt, LO-distriktet i Stockholms län.
Beställ program: kultur@abfstockholm.se eller telefon 08-453 41 00. Se hela programmet på ABFs hemsida.
Lördagen den 18 november 2006, ABF-huset, Sveavägen 41, Fri entré (program även 17, 19, 20, 21 november).
Jag har tidigare gjort reklam för det här programmet (som jag på grund av annat åtagande tyvärr själv inte kan delta i). Från Jan Hammarlund har jag fått uppmaningen att särskilt puffa för avslutningen, vilket jag mer än gärna gör. Ordet går till Jan:
SÅNGER FRÅN BARRIKADERNA
klockan 18.00 på restaurang Cirkeln:
Margareta Söderberg inleder med Miriam Oldenburg på dragspel. Jag tror inte att det är för mycket sagt att tala om ett legendariskt proggnamn. Margareta uppmärksammades på den tiden för sin LP ”Kärringtand” och för sin medverkan i filmen om Alternativfestivalen 1975. Hon drog sig tillbaka från storstaden för många år sedan, men nu kommer hon igen, med några egna sånger och några av Dan Andersson.
Johan Piribauer är sångdiktaren som gör röda Norrland levande för dem av oss som inte ännu har varit där, dessutom med en och annan låt som är politisk dynamit, nu senast på CDn ”Södra gatan”. Johan är en högt skattad artist bland viskännare sedan flera år tillbaka – han har med sig klarinettisten Anders Sundqvist.
Kajsa Grytt representerar väl närmast punklegenderna men är intensivt verksam, senast med sin CD ”Brott och straff – historier från ett kvinnofängelse”.
Själv är jag konferencier och sticker in några av mina nya låtar då och då.
Lördagen den 18 november är det fri entré till Sånger från barrikaderna. Kom i god tid! Konserten slutar kl 20.00.
Folkmusikfestivalerna i Newport 1963-1966
16 november 2006 0:32 | Media, Politik | Kommentering avstängdAv sonen, Matti Dahl (som själv är en duktig musiker), fick jag på Fars dag DVD-filmen ”Festival!” (Eagle Vision EREDV499, 1967) av Murray Lerner. Den är hopredigerad av filmer tagna vid sammanlagt fyra folkmusikfestivaler i Newport åren 1963-1966. Jag var ung då, hade ännu inte fyllt tretti, och den musik som spelades på de här festivalerna, hörde till det jag mest lyssnade på. Rader av artister, som följaktligen finns i mina skivhyllor, finns med i den här filmen: Joan Baez, Theodore Bikel, Paul Butterfield Blues Band, Judy Collins, Donovan, Bob Dylan, Mimi & Richard Fariña, Son House, Howling Wolf, Mississippi John Hurt, Brownie McGhee, Odetta, Buffy Sainte-Marie, Mike Seeger, Pete Seeger, Sonny Terry, där utöver dessutom Johnny Cash, Peter, Paul and Mary och många andra.
Till det jag inte ens hade hört men som är förbannat bra, kanske just för att det är frågan om film, är ett avsnitt med Blue Ridge Mountin Dancers.
Filmen, på 97 minuter, överraskar genom att vara svart-vit, men en gammal man som jag återanpassar sig snabbt. Den fångar förstås publiken och stämningen – åhörare strömmar till, lyssnar och intervjuas, frispel på festivalområdet filmas, man ser ungdomar vakna på gräsmattor och på stranden till tonerna av ”Colours” och åskregnet ösa ner när Mimi & Richard Fariña ska börja spela (man hör sen delar av ”Pack Up Your Sorrows”).
Resten är bara musik. Flera av artsterna förekommer ett par gånger, dock praktiskt taget aldrig med hela låtar. Det senare är förstås synd, men jag antar att det skulle ha blivit för dyrt av ersättningsskäl (och dessutom mycket långt). Ändå är det gott nog att få se och höra Joan Baez som ung balladsångerska med klockren stämma, följd av en lika ung och påfallande charmig Bob Dylan. Dylan återkommer senare i elektrifierad form, i ”Maggie´s Farm”. Båda återkommer på slutet, hon med hans ”Farewell Angelina” och han med sin ”Mr Tambourine Man”.
Pete Seeger är förstås med ett par gånger, men personligen blev jag mest berörd, när jag hörde hans röst introducera en av det politiska 60-talets grupper, Freedom Singers från Georgia. Seeger är för övrigt representerad också på annat sätt: Judy Collins sjunger hans ”Turn, Turn, Turn”.
Bluesgenren är rikt representerad, både av den vita chicagoelbluesgruppen Paul Butterfield Blues Band (med Butterfield på munspel) och av stora svarta bluesartister som Fred McDowell, Brownie McGhee & Sonny Terry, Mississippi John Hurt (”Candy Man”), Son House och Howlin´ Wolf, och alltihop låter mycket bra; dessutom får både Son House och Mike Bloomfield (som spelar lead guitar i Paul Butterfield Blues Band och själv är jude) prata om hur de upplever blues.
En artist till vill jag särskilt nämna, Spokes Mashiyane på sydafrikansk kwela-flöjt.
Skulle jag ge också någon kritisk anmärkning, vill jag påpeka, att de som inte är lika inlyssnade som jag på de här artisterna och låtarna säkert kommer att undra över en hel del. Artisterna introduceras visserligen första gången de framträder med namn på textremsa, men DVD-mappen innehåller inget mera, till exempel ingen låtförteckning.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^