Klass och skrivande

2 november 2006 22:01 | Politik, Prosa & lyrik | 2 kommentarer

Redan tisdagen den 7 november klockan 19.00 kommer nästa spännande Ordfront-arrangemang: “Tala om klass – och skrivande” med författarna Anneli Jordahl och Elsie Johansson. Samtalsledare är Kjell Eriksson, deckarförfattare, trädgårdsmästare och ordförande i Ordfront Uppsala. Lokal: Tovensalen i Missionskyrkan. Entré: 60 kronor, 40 kronor för medlemmar i Ordfront.

I Dagens Nyheters På stan berättar Anneli Jordahl i dag (2 november) om hur hon i flera års tid har åkt runt i Sverige och pratat om att Sverige är ett utpräglat klassamhälle. Det har inte varit alldeles lätt att tala om Sverige i termer av klassamhälle, skriver hon. Men nu, när Sverige har tagits över av det nya ”arbetarpartiet”, har något hänt:

”Det får man numera tydligt reda på genom Rapport och Aktuellt. Den underbetalda kokerskan som blir kickad när högerarmen slutar att funka. Kvinnan framför Djursholmsvillan med den parkliknande trädgården. Hon ler ett strålande leende som satsat på rätt häst i elitloppet. Hon får 47 000 mindre i skatt.

Och i en klädbutik arbetar en ung blondin, en facklig företrädare som apropå höjda fackförbundsavgifter tar ord i munnen som jag inte hört från en ung person sedan 70-talet: `Det drabbar oss arbetare hårt.´

Det talas återigen klarspråk. De senaste femton åren har politiska kommentatorer varit halvvägs komna i ordet k-l-a-s-s-a-m-h… när ansiktet stelnat till. De har backat tillbaka till det verbala bandet och sagt: `De vidgade klyftorna´.”

Men något har alltså hänt, när vi, i fråga om rättvisa och jämlikhet, har slungats tillbaka i tiden till 1940- och 1950-talen – minus det framtidshopp som ändå fanns då.

***

De här båda författarna har, trots att de tillhör olika generationer, båda sett klassamhället och förmått klä det i ord, inte heller sprungit ifrån sitt eget förflutna, när de väl har klarat av att göra det som i dag kallas att göra en klassresa.

Båda medverkar i antologin ”Tala om klass” (Ordfront, 2006). Anneli Jordahl har dessutom skrivit en bok om Elsie Johanssons liv och författarskap, ”Att besegra fru J” (Arena, 2006). Båda böckerna kommer att säljas till ett bra pris vid arrangemanget i Missionskyrkan.

Samtalet mellan dessa båda leds av Kjell Eriksson, som också han har gjort en klassresa, från kroppsarbetare till författare.

Det här blir ett av höstens intressantaste estradsamtal i Uppsala, inte bara för att två av Uppsalas mest lästa och älskade författare medverkar.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^