Ísland: Nya regeringen ingen opinionsmässig succé

26 januari 2017 23:36 | Politik | Kommentering avstängd

Íslands nya borgerliga trepartiregering har inte bara minsta möjliga stöd i Alltinget – den är inte heller populär hos väljarna, inte ens bland dem som röstade på de tre koalitionspartierna. Bara var fjärde islänning förklarar sig i en opinionsundersökning nöjd med landets nya regering. Stödet är högst, 25,3 procent, bland män, högskoleutbildade och höginkomsttagare.

En markant uppslutning bakom den nya regeringen, 79,8 procent, finns ändå hos dem som röstade på Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), likaså hos Viðreisins (Renässans’) väljare (77,4 procent). Men bara 30,6 procent av dem som röstade på Björt framtíð (Ljus framtid) är nöjda med den nya regeringen.

Hos oppositionspartiernas väljare finner den nya regeringen ingen nåd. Av likaledes borgerliga Framsóknarflokkurinns (Framstegspartiets) väljare gillar 13,4 procent den nya regeringen.

Av populistiska Piratars (Piratpartiets) anhängare gillar bara 0,7 procent den nya regeringen. Bland Vinstrihreyfingin – grænt framboðs (Vänsterpartiet – de grönas) väljare är motsvarande siffra 1,1 procent. Bland socialdemokratiska Samfylkingins (Samlingsfrontens) väljare har man inte hittat några som är nöjda med den nya regeringen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^