Norge: Senterpartiet den stora vinnaren
19 januari 2017 16:44 | Politik | Kommentering avstängdVi börjar som vanligt med stortingsvalet år 2013. Då blev utfallet det här:
Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent
Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering, men just nu verkar partiets huvudlinje vara en borgerlig regering med Høyre, KrF och Venstre men inte Fremskrittspartiet. Den senaste budgetförhandlingen har dock ändat i att båda mittenpartierna har gjort upp med regeringen om ny budget.
I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Frågan är om det har hjälpt. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.
Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete med den röd-gröna sidan.
Opinion Perducos opinionsmätning för Avisenes Nyhetsbyrå gjordes 10-16 januari och publicerades den 18 januari:
Høyre 23,3 procent (- 1,4 procentenheter)
Fremskrittspartiet 16,3 procent (+ 2,9)
Venstre 3,7 procent (- 0,4)
Kristelig Folkeparti 5,6 procent (+ 0,4)
Senterpartiet 8,3 procent (+ 1,9)
Arbeiderpartiet 34,0 procent (- 1,8)
Sosialistisk Venstreparti 3,6 procent (- 0,7)
Rødt 2,0 procent (- 0,4)
Miljøpartiet De Grønne 2,7 procent (+ 0,3)
Arbeiderpartiet ligger över sitt valresultat men visar i flera mätningar en vikande trend. Sosialistisk Venstreparti och Venstre ligger båda under spärren. MDG ligger som vanligt under spärren. Av regeringspartierna backar Høyre, medan Fremskrittspartiet blir lite större.
Särskilt intressant att notera är Senterpartiets växande stöd.
Ísland: Den nya borgerliga regeringen får stryk av väljarna. De vänstergröna gör ett jättelyft
19 januari 2017 15:29 | Politik | Kommentering avstängdValet till Alltinget i Ísland den 29 oktober 2016 utföll så här:
Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 21 mandat, 29,0 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 11 mandat, 15,9 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 10 mandat, 14,5 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigurður Ingi Jóhannsson, 8 mandat, 11,8 procent
Viðreisin (Renässans), ett nytt borgerligt och liberalt parti, lett av Benedikt Jóhansson, 7 mandat, 10,5 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, lett av Óttarr Proppé, 4 mandat, 7,2 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, fram till och med valet lett av Oddný G Harðardóttir, 3 mandat, 5,7 procent
Efter långa förhandlingar blev det en borgerlig regering, stödd av Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), Viðreisin (Renässans) och Björt framtíð (Ljus framtid). Den här regeringen har dock bara ett mandats övervikt i Alltinget.
Den senaste opinionsmätningen, gjord av MMR, speglar förmodligen islänningarnas reaktion på utfallet av regeringsförhyandlingarna:
Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) får i den här mätningen 26,1 procent (- 2,9 procentenheter jämfört med – OBS! – valet)
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna) 24,3 procent (+ 8,4)
Píratar (Piratpartiet) 14,6 procent (+ 0,1)
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet) 10,9 procent (- 0,6)
Viðreisin (Renässans) 6,9 procent (- 3,6)
Samfylkingin (Samlingsfronten) 6,4 procent (- 0,7)
Björt framtíð (Ljus framtid) 6,3 procent (- 0,9)
De tre borgerliga regeringspartierna tappar alla tre i stöd, men i den här mätningen är det Ljus framtid (och inte som i en mätning från ett annat institut Renässans) som får minst stöd.
Det ledande oppositionspartiet, de vänstergröna, ökar jättemycket, och övriga partier utanför regeringen med ett undantag klarar att behålla sin nivå från valet. Undantaget är det socialdemokratiska partiet Samfylkingin, som tappar ytterligare 0,7 procentenheter jämfört med valet.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^