Danmark: Mette Frederiksen (s) slår den sittande borgerliga statsministern med hästlängder

29 december 2016 22:45 | Politik | Kommentering avstängd

Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, besegrar i en ny TNS Gallup för tidningen Berlingske den sittande statsministern, Lars Løkke Rasmussen, med hästlängder: 40 procent av de tillfrågade anser att Frederiksen vore den bästa statsministern, medan 23 procent föredrar Rasmussen.

I olika sak- och värderingsfrågor vinner Frederiksen klart i jämförelse, och i några är skillnaden betydande – Frederiksen vinner över Rasmussen med 39-22 när det gäller de bästa visionerna för Danmark, med 37-20 när det gäller sysselsättningspolitiken, med 34-19 när det gäller att ha klara ståndpunkter, med 49-13 när det gäller sympatisk utstrålning, med 43-12 när det gäller bästa miljö- och klimatpolitik, med 43-12 när det gäller högst trovärdighet och med 41-8 när det gäller bäst moral.

I en enda fråga, bästa försvarspolitik, vinner den sittande statsministern, med 27-18.

Danmark: Dansk Folkeparti på rekordlåg nivå, men det går inte bra för Venstre heller

29 december 2016 21:55 | Politik | Kommentering avstängd

Vi utgår som vanligt från resultatet i det senaste folketingsvalet, 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 3,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Den 28 december publicerades en ny mätning från Megafon, gjord för Politiken och TV 2:

Socialdemokratiet 25,4 procent
Radikale Venstre 7,1 procent
Socialistisk Folkeparti 6,0 procent
Enhedslisten 8,6 procent
Alternativet 6,4 procent
Venstre 17,7 procent
Dansk Folkeparti 15,4 procent
Konservative Folkeparti 4,3 procent
Liberal Alliance 5,7 procent
Nye Borgerlige 2,7 procent

Det nya ytterhögerpartiet Nye Borgerlige får i den här mätningen ett stöd över den danska tvåprocentsspärren. Socialdemokratiets stöd är märkbart lägre än i andra mätningar under senare tid. Yttervänsteralternativet Enhedslisten ligger fortsatt högt, men det gamla vänsterpartiet, Socialistisk Folkeparti, ökar för första gången på länge märkbart. Det ledande borgerliga regeringspartiet, Venstre, ligger kvar på en för partiet låg nivå – det enda av de numera tre regeringspartierna som klarar sig hyggligt är Konservative Folkeparti. Märk slutligen också att högerpopulistiska Dansk Folkeparti bestående verkar ha tappat väljare jämfört med valet; partiets stöd är nu anmärkningsvärt lågt.

Estland: De två motstående maktpartierna är störst även medlemsmässigt. Främlingsfientligt parti har långt fler medlemmar än Socialdemokraterna

29 december 2016 17:30 | Politik | Kommentering avstängd

Estlands utan konkurrens största parti är Keskerakond (Centerpartiet). Partiet har 14.617 medlemmar – under 2016 har antalet medlemmar ökat med 766. Ökningen kan ha att göra med att båda de stridande falangerna har mobiliserat, och hur det går i fortsättningen avgörs förstås då av hur den förlorande savisaarsidan väljer att agera – skulle delar av den välja att lämna partiet, beror utfallet förstås av om de startar ett nytt parti eller skingras.

Tvåa när det gäller även numerären är det nyliberalt anstrukna före detta ledande regeringspartiet Reformierakond (Reformpartiet). Partiet har 12.432 medlemmar, vilket innebär en ökning på 108. Hur det går i fortsättningen kommer säkert att ha att göra med vem man väljer till ny partiledare – den förutvarande statsministern har ju beslutat sig för att avgå även från partiledarposten.

Det nationalkonservativa och kristna Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) är fortfarande med 9.171 medlemmar landets tredje största parti, men partiets usla opinionssiffror avspeglas också i att antalet medlemmar bara har ökat med 12. Återstår att se hur medlemssiffran påverkas av att IRL nu sitter i koalitonsregering med Centern och Socialdemokraterna.

En del av IRLs nationalkonservativa anhängare har säkert gått över till Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti), som är just nationalkonservativt och dessutom Estlands enda uttalat främlingsfientliga parti. Det är byggt på resterna av ett landsbygdsparti, vars vänsterflygel gick över till Socialdemokraterna och har med sin nya politiska profil gjort en oväntad comeback. Dessutom har EKRE på relativt kort tid lyckats bygga upp en medlemsbas, som i det avseendet gör partiet till Estlands fjärde parti. EKRE har nu 8.086 medlemmar, vilket innebär att partiet under det gångna året ökade med 594 medlemmar.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) har visserligen ökat med 99 medlemmar men har bara 5.993 sådana. Partiet har genomfört lokala medlemsvärvningskampanjer, så sannolikt finns det politiska orsaker till det här. Partiets långvariga regeringssamarbete med borgerlighetens spjutspets Reformpartiet har knappast lockat arbetare och andra socialt utsatta grupper, och trots att Socialdemokraterna har valt en etnisk ryss till sin ordförande, har flertalet av de ryska väljarna fortsatt att stödja Centern, åtminstone Savisaars Centerparti. Men det finns ryssdominerade områden i nordöstra Estland, där Socialdemokraterna redan har ett hyggligt stöd.

Det borgerliga men mer brokiga Vabaerakond är Estlands lilleputt bland partierna. Partiet har visserligen ökat med 48 men har ändå bara 684 medlemmar. Det här partiet består till stor del av avhoppare från andra partier, och det har inte självt lagt ner något krut på just medlemsvärvning.

Finland: Sannfinländarna åter större än De gröna

29 december 2016 15:53 | Politik | Kommentering avstängd

I en ny opinionsmätning, gjord 9-18 november av Taloustutkimus för Alma Media, är Socialdemokraterna fortfarande största parti.

Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet), som är det ledande oppositionspartiet, stöds av 20,1 procent, rejält mer än i valet 2015, då partiet bara fick 16,9 procent.

Regeringens ledande parti, Suomen Keskusta (Centern), får i den här mätningen 19,5 procent. I valet 2015 fick partiet stöd av 21,1 procent.

Centerns främsta stöttepelare i regeringen, Kokoomus (Samlingspartiet), får 17,1 procent mot 18,2 procent i valet.

Det tredje benet i den borgerliga koalitionsregeringen, Perussuomalaiset (Sannfinländarna), är kvar på en jämfört med valet låg nivå, 11,6 procent, men ökar åter för första gången på länge, går till och med om De gröna. I valet 2015 stöddes partiet av 17,7 procent av väljarna.

Vihreä Liitto (Gröna förbundet) får i den här mätningen 11,2 procent, vilket betyder att partiet tappar lite, så frågan är, om partiets uppåtgående trend – i valet 2015 fick partiet 8,5 procent – nu är bruten.

För de övriga tre oppositionspartierna, samtliga mindre, redovisas inte resultat i de referat jag har hittat i finländska media.

Den vackra nyttan

29 december 2016 13:06 | Konst & museum, Politik | Kommentering avstängd

I sina memoarer, ”I rörelse. Minnen från ett innehållsrikt liv” (Premiss, 2016), skriver Birgitta Dahl i kapitlet ”Den vackra nyttan” om sitt livslånga intresse för textil hemslöjd. Jag kan berätta, att det är ett intresse som också har tagit sig uttryck i eget skapande. Och hon är ingen amatör utan ett veritabelt proffs även på det här området. Vårt hem är rikt utrustat med fantastiska resultat av hennes textila möda.

Nu inför jul använde hon många timmar till att brodera kuddvar, som hon, med nyinköpta kuddar instoppade, gav i julklapp åt våra barn. Det vackra kuddvaret finns på omslaget till ”Ur skånska syskrin” (1960) – mönstret, som finns i boken, är skapat av Kerstin Mauritzon.

En bild av den kudde vår dotter Kerstin fick i julklapp finns på hennes Instagram (Kerstin Kokk). Bilden med den korta introduktionstexten har hittills fått 131 gilla-markeringar.

Ta gärna en titt du också. Och läs gärna mer i Birgittas memoarer – kända politiker har ibland talang på flera områden.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^