Estland: De två motstående maktpartierna är störst även medlemsmässigt. Främlingsfientligt parti har långt fler medlemmar än Socialdemokraterna

29 december 2016 17:30 | Politik | Kommentering avstängd

Estlands utan konkurrens största parti är Keskerakond (Centerpartiet). Partiet har 14.617 medlemmar – under 2016 har antalet medlemmar ökat med 766. Ökningen kan ha att göra med att båda de stridande falangerna har mobiliserat, och hur det går i fortsättningen avgörs förstås då av hur den förlorande savisaarsidan väljer att agera – skulle delar av den välja att lämna partiet, beror utfallet förstås av om de startar ett nytt parti eller skingras.

Tvåa när det gäller även numerären är det nyliberalt anstrukna före detta ledande regeringspartiet Reformierakond (Reformpartiet). Partiet har 12.432 medlemmar, vilket innebär en ökning på 108. Hur det går i fortsättningen kommer säkert att ha att göra med vem man väljer till ny partiledare – den förutvarande statsministern har ju beslutat sig för att avgå även från partiledarposten.

Det nationalkonservativa och kristna Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) är fortfarande med 9.171 medlemmar landets tredje största parti, men partiets usla opinionssiffror avspeglas också i att antalet medlemmar bara har ökat med 12. Återstår att se hur medlemssiffran påverkas av att IRL nu sitter i koalitonsregering med Centern och Socialdemokraterna.

En del av IRLs nationalkonservativa anhängare har säkert gått över till Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti), som är just nationalkonservativt och dessutom Estlands enda uttalat främlingsfientliga parti. Det är byggt på resterna av ett landsbygdsparti, vars vänsterflygel gick över till Socialdemokraterna och har med sin nya politiska profil gjort en oväntad comeback. Dessutom har EKRE på relativt kort tid lyckats bygga upp en medlemsbas, som i det avseendet gör partiet till Estlands fjärde parti. EKRE har nu 8.086 medlemmar, vilket innebär att partiet under det gångna året ökade med 594 medlemmar.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) har visserligen ökat med 99 medlemmar men har bara 5.993 sådana. Partiet har genomfört lokala medlemsvärvningskampanjer, så sannolikt finns det politiska orsaker till det här. Partiets långvariga regeringssamarbete med borgerlighetens spjutspets Reformpartiet har knappast lockat arbetare och andra socialt utsatta grupper, och trots att Socialdemokraterna har valt en etnisk ryss till sin ordförande, har flertalet av de ryska väljarna fortsatt att stödja Centern, åtminstone Savisaars Centerparti. Men det finns ryssdominerade områden i nordöstra Estland, där Socialdemokraterna redan har ett hyggligt stöd.

Det borgerliga men mer brokiga Vabaerakond är Estlands lilleputt bland partierna. Partiet har visserligen ökat med 48 men har ändå bara 684 medlemmar. Det här partiet består till stor del av avhoppare från andra partier, och det har inte självt lagt ner något krut på just medlemsvärvning.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^