Norge: Högerpopulistiska FrP ökar, medan mittenparteirna minskar. MDG och Rødt jämnstora

7 december 2016 22:55 | Politik | Kommentering avstängd

I förra stortingsvalet, år 2013, blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering, men just nu verkar partiets huvudlinje vara en borgerlig regering med Høyre, KrF och Venstre men inte Fremskrittspartiet. Den senaste budgetförhandlingen har dock ändat i att båda mittenpartierna har gjort upp med regeringen om ny budget.

I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och väl inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Frågan är om det har hjälpt. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete med den röd-gröna sidan.

Opinion Perducos opinionsmätning för Avisenes Nyhetsbyrå gjordes den 29 november-5 december och publicerades den 7 december. Den här mätningen täcker verkligen in effekterna av regeringskrisen och budgetuppgörelsen.

Høyre 24,7 procent (+ 0,2 procentenheter)
Fremskrittspartiet 13,4 procent (+ 3,5)
Venstre 4,1 procent (- 0,4)
Kristelig Folkeparti 5,2 procent (- 0,3)
Senterpartiet 6,4 procent (- 1,4)
Arbeiderpartiet 35,8 procent (- 0,2)
Sosialistisk Venstreparti 4,3 procent (+ 0,1)
Rødt 2,4 procent (+- 0)
Miljøpartiet De Grønne 2,4 procent (- 0,9)

Fremskrittspartiet har uppenbarligen dragit till sig lite fler populiströster igen.

Mittenpartierna Venstres och Kristelig Folkepartis uppgörelse om budgeten med den blå-blå regeringen har dock inte mötts av samma väljarentusiasm – särskilt liberala Venstre lever fortsatt farligt.

Sosialistisk Ventreparti är över fyraprocentsspärren igen.

Och Miljøpartiet De Grønnes kliv över spärren i en annan mätning har ingen motsvarighet här: MDG och yttervänsterpartiet Rødt är enligt den aktuella mätningen precis lika stora eller små.

Estland: Landsbygdsministern (c) får gå efter rekordkort tid

7 december 2016 22:16 | Politik | 2 kommentarer

Estlands nye landsbygdsminister, Martin Repinski, Keskerakond (Centerpartiet), har tvingats avgå efter rekordkort tid sedan media hade avslöjat ekonomiska och affärsmässiga oegentligheter. Det heter att han avgår på egen begäran, men bakom det här ligger med all sannolikhet regeringschefen (c).

Det här är ytterligare ett bakslag för Savisaar-falangen i Centerpartiet – Repinski, som man förstår av namnet ryss, var den ende centerministern som hörde hemma i den.

Formellt är efterträdare ännu inte utsedd, men det mesta pekar på att den här posten i regeringen kommer att tas över av ordföranden i Centerns riksdagsgrupp, Tarmo Tamm. Tamm, som betyder Ek, är ett purestniskt namn. Men det finns fortfarande kvar en annan ryss bland Centerns ministrar, något som är nödvändigt för att hålla kvar partiets alla ryska väljare.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^