Norge: Effekterna av budgetuppgörelsen syns i ytterligarer en mätning
8 december 2016 20:51 | Politik | Kommentering avstängdYtterligare en opinionsmätning visar ungefär det som jag bara för någon dag sen redovisade.
I förra stortingsvalet, år 2013, blev utfallet det här:
Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent
Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering, men just nu verkar partiets huvudlinje vara en borgerlig regering med Høyre, KrF och Venstre men inte Fremskrittspartiet. Den senaste budgetförhandlingen har dock ändat i att båda mittenpartierna har gjort upp med regeringen om ny budget.
I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och väl inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Frågan är om det har hjälpt. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.
Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete med den röd-gröna sidan.
Resoons’ opinionsmätning för Aftenposten gjordes 5-9 december och publicerades den 8 december.
Høyre 24,9 procent (+ 0,8 procentenheter)
Fremskrittspartiet 14,2 procent (+ 1,8)
Venstre 4,7 procent (- 1,9)
Kristelig Folkeparti 4,4 procent (- 1,1)
Senterpartiet 7,5 procent + 0,5)
Arbeiderpartiet 34,1 procent (+ 0,4)
Sosialistisk Venstreparti 4,5 procent (+- 0)
Rødt 2,2 procent (+ 0,1)
Miljøpartiet De Grønne 2,4 procent (+ 0,1)
Fremskrittspartiet har uppenbarligen dragit till sig lite fler populiströster, men här går också Høyre framåt.
Mittenpartierna Venstres och Kristelig Folkepartis uppgörelse om budgeten med den blå-blå regeringen har inneburit att båda har tappat väljare.
Sosialistisk Ventreparti är över fyraprocentsspärren.
Och Miljøpartiet De Grønnes kliv över spärren i en annan mätning har ingen motsvarighet heller här: MDG och yttervänsterpartiet Rødt är enligt den aktuella mätningen nästan lika stora eller små.
Har Johan Engström kryssat rätt?
8 december 2016 17:27 | Media | Kommentering avstängdJag löser varje vecka de svåraste kryssen i Aftonbladet Kryss & Quiz. Till dem hör, i mitt fall trots att jag är ganska litteraturkunnig, ibland Johan Engströms Litteraturkrysset. Vad jag inte blir riktigt klok på är om hans val av författare och något av vederbörandes verk speglar hans egna läsvanor eller är resultatet av nätsökningar. Urvalet av författare är nämligen kvalitativt oerhört ojämnt. Ibland ska man nämligen kunna titlar av författare, som litteraturälskande människor tämligen säkert har läst eller åtminstone väl känner till via till exempel recensionsläsning. I min egen bokhylla finns självklart Federico Garcia Lorca för att ta ett exempel ur det kryss jag skriver om. Vid andra tillfällen handlar det om populärförfattare vars böcker såna som jag aldrig skulle komma på idén att läsa.
Den här veckan har jag aldrig ens hört talas om vare sig författaren eller hans bok, ”Mr Tourette och jag” av Pelle Sandstrak. Med hjälp av ledbokstäverna klarar jag först boktiteln, och sen kan jag ju googla efter dess författare. Av Wikipedias text förstår jag att Sandstrak i flera böcker har varierat Tourette-temat, men jag kan faktiskt inte, trots att jag dagligen läser tre stockholmstidningars plus UNTs kultursidor, påminna mig att jag där någonsin har sett något om Sandstrak och hans böcker.
Engströms kryss förutsätter också i övrigt ganska knappologiska kunskaper, men som tur är är jag ganska ordkunnig. Fast när hans nycklar leder till något i geografin, får jag ofta intrycket, att valet av svarsord mest är betingat av de övriga bokstäver han har fått ihop – alltså kan svaret vara namnet på en ganska liten ort eller flod. Det jag kämpade med i dagens kryss är ”Stad i Champagne”. Den stad jag till slut hittade, som det skulle kunna vara, var Troyes, okänd för de flesta krysslösare, gissar jag.
Då uppstod emellertid ett nytt problem: Som svar på ”På flyg från Litauen” hade jag skrivit LT – märk att jag själv ganska många gånger har flugit till och från Litauen. Men nu kom det att i stället som landskod stå LY.
Johan Engström får gärna reda ut det här för mig.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^