Danmarks i storlek fjärde största parti får en trotskist som ny ordförande

4 maj 2016 16:55 | Politik | Kommentering avstängd

Partiet Enhedslisten – mer fullständigt Enhedslisten – De Rød-Grøne – är en märklig skapelse. Det har bildats av tre yttervänsterpartier, Venstresocialisterne, Danmarks Kommunistiske Parti och det trotskistiska Socialistisk Arbejderparti, men som framgår av det fullständiga namnet, härbärgerar partiet också miljöaktivister. Partiet kan inte ses som ett språkrör för något enda av de bildande partierna utom i den meningen att de alla står för ekosocialism, antikapitalism och euroskepticism.

Enhedslisten fick 7,8 procent av rösterna i folketingsvalet 2011 och är nu, med över 8 procent i opinionsmätningarna, Danmarks i storlek fjärde parti.

Det har i enskilda frågor gett den förra, socialdemokratiskt ledda regeringen parlamentariskt stöd, men det här stödet är inte ovillkorat.

Till dess egenheter hör, att det inte har någon partiledare. Den valda funktion som kommer närmast partiledarfunktionen är att partikongressen väljer en ”politisk ordförande”, som dock bara får sitta under en begränsad period och sedan byts ut.

Enhedslisten har senast haft en mycket duktig och omtyckt politisk ordförande i Johanne Schmidt-Nielsen, vars bakgrund är elevfackligt arbete, men hennes mandattid går nu ut; hon ska fortsätta sin politiska gärning som partiets utlännings- och integrationsordförande, men hon måste lämna även denna plats vid nästa val.

Det lutar åt att hon som efterföljare på posten som politisk ordförande får vice gruppordföranden Pernille Skipper. Skipper är medlem i det trotskistiska Socialistisk Arbejderparti men tonar, när hon intervjuas av danska tidningar, ner detta i den ekumeniska anda som råder i Enhedslisten.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^