Rödgrön övervikt i norsk opinionsundersökning
24 juni 2015 21:33 | Politik | Kommentering avstängdArbeiderpartiet backar med 1,8 procentenheter och landar då på 36,8 procent i Ipsos MMIs junimätning för Dagbladet. Det här är en rikspolitisk mätning, men man kan ju heller inte utesluta, att partisympatierna kan ha färgats av det nära förestående kommunalvalet, där norrmännen erfarenhetsmässigt inte röstar riktigt likadant som i de kommunala valen. Hur som helst klarar sig Arbeiderpartiet hyggligt i den här mätningen, jämfört med partiets resultat i stortingsvalet 2013, 30,8 procent.
Sosialistisk Venstreparti klarar å andra sidan enlig den här mätningen fyraprocentsspärren till Stortinget: får precis 4 procent, mot 4,1 procent i 2011 års val.
Och yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,6 procentenheter till 2,2 procent, vilket är en fördubbling jämför med 2011 års val.
Det blockneutrala Miljøpartiet De Grønne minskar med 0,4 procentenheter till 4,5 procent, men även det är en framgång jämfört med valresultatet 2011, 2,8 procent, och till dem kan även AP ha förlorat röster.
Senterpartiet, som var en del av den förra rödgröna regeringen och som inte heller nu har bytt sida, tappar 0,3 procentenheter och landar då på 5,9 procent, fortfarande över partiets resultat i 2011 års val, 5,5 procent.
Kristelig Folkeparti, som i det kommande kommune- och fylketingsvalet överväger att byta sida till rödgrönt, ökar med 0,7 procentenheter till 5,6 procent, detsamma som i stortingsvalet 2011.
Och liberala Venstre, som står fast vid att vara borgerligt stödparti, ökar med 0,4 procentenheter till 4,0 procent – i valet 2011 fick det 5,2 procent.
Det ledande partiet i den blå-blå regeringen, Høyre, backar med 1,8 procentenheter till 21,4 procent. Det är uselt jämfört med det stöd partiet fick i 2011 års val, 26,8 procent.
Uppåt, 1,5 procentenheter, går det däremot för Fremskrittspartiet, som då hamnar på 14,3 procent. Fast det är fortfarande ett stöd under det partiet fick i valet 2011, 16,3 procent.
Vore det här resultatet i ett stortingsval, skulle de rödgröna partierna få 85 platser i Stortinget, MDG 7 och regeringssidan 77 platser.
* * *
Det norska fackförbundet Akademikerne har inför höstens kommunalval låtit Respons mäta akademikernas partipreferenser inför höstens kommunalval. Jämförelsesifforna gäller här resultaten i det förra kommunalvalet.
Miljøpartiet De Grønne går märkbart fram bland akademikerna, från 5,1 till 6,0 procent.
Bland akademikerna ökar liberala Venstre, det borgerliga parti som betonar sin miljöprofil, från 4,7 till 11,0 procent.
Sosialistisk Venstreparti ökar med 0,9 procentenheter till 5,0 procent.
De två stora partierna är ungefär lika stora bland akademikerna. Arbeiderpartiet stöds av 34 procent och Høyre av 33 procent.
Bland akademikerna är högerpopulistiska Fremskrittspartiet ingen succé. Partiet får stöd av bara 2,0 procent, vilket betyder en tillbakagång på 9,4 procentenheter jämfört med 2011.
Sommar i P1 med Kalle Moraeus
24 juni 2015 16:00 | Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarerDagens Sommar-värd, Kalle Moraeus, är som musiker känd bland annat genom Orsa spelmän och Benny Anderssons orkester, men han har sannolikt blivit ännu mer känd genom sitt programledarskap för ”Så ska det låta” i TV. Och eftersom han har en bakgrund också i Filharmonikerna, kan man gott säga, att han har stor bredd.
Det sista syftar alltså inte på hans kroppsomfång, som han också har kämpat med, vilket han berättade lite om i sitt sommarprogram.
Det senare blev personligt på det sätt det är tänkt att vara, och följaktligen berättade han också om sin dragning till Lisa Miskovsky – båda är nyskilda kan jag berätta, även om Moraeus inte gick in på det i detalj. Jag har själv Miskovsky i mina skivhyllor och förstår, åtminstone om jag ser till hennes talanger som sångerska, hans fäbless för henne. Ni övriga kunde ju själva bedöma – Kalle Moraeus spelade ”Lady Stardust” med Lisa Miskovsky.
Moraeus berättade lite om katten där hemma, men det mesta handlade om hur han via familjen i mycket unga år kom att lyssna på många olika slags musik, vilket ledde honom till att för alltför unga klasskamrater spela Frank Zappa. Som kompensation spelade han i dag tjejkompisarnas från då favoritlåt ”Seasons In the Sun”. Den låt som för evigt fick honom att dras till folkmusikinfluerad rock var ”Barkbrödslåten” med Kebnekaise.
Men han gav också exempel på den musikaliska tradition som levde i familjen, spelade ”Polka efter Sven Graf” med brorsorna Pererik och Olle Moraeus plus kusinen Anders Jakobsson. Och så korsade han det här med ett av det tidiga 70-talets proggband, Grus i dojjan, som ogenerat blandade högt och lågt. I dag fick vi höra dem i ”Kaffe utan grädde”. Dalaanknytning, till och med dubbel sådan, hade däremot Peter Carlsson med Dan Anderssons ”Helgdagskväll i timmerkojan”.
Ytterligare låtar vore värda att nämnas, men jag nöjer mig med två: Dels den inledande, ”Farwell Blues” i en inspelning med Bengt Hallberg, Arne Domnérus, Rune Gustafsson och Georg Riedel. Dels den avslutande ”Sommarpsalm” (”En vänlig grönskas rika dräkt”) med The Real Group. Inte för att de fyra förstnämnda en gång i världen valturnerade med Olof Palme utan för att de här var så förbannat bra. Men för att fortsätta på det personliga spåret: Peder Karlsson var, när den här aktuella skivan spelades in med Eric Ericson (som jag har träffat vid OD-arrangemang), medlem av The Real Group. Jag träffade för övrigt Peder nyligen, när han tillsammans med ett gäng andra var hemma hos oss för att intervjua min hustru, den före detta miljöministern.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^