Motviljan mot höjd fastighetsskatt kastar om partisympatier i Oslo

21 juni 2015 17:03 | Politik | 3 kommentarer

Den 13 september genomförs kommunstyre- och fylketingsvalg i Norge. Inför de här lokalvalen genomförs en rad partisympatimätningar. När det gäller mätningar av den här typen bör man hålla i minnet, att de inte kan jämföras med landsomfattande mätningar, där man mäter norrmännens partipreferenser i stortingsvalen. I lokala val varierar partiernas styrka med hänsyn till lokala förhållanden och ortsstorlek, och många av de röstberättigade väljer lokala listor eller lokala koalitioner eller partier som inte tävlar i stortingsvalen.

I den mätning Respons har gjort i Oslo för Aftenposten ökar Miljøpartiet De Grønne med 1,9 procentenheter (jämfört med mars) till 8,4 procent. MDGs ökade väljarstöd kommer från de rödgröna partierna plus liberala Venstre – övriga borgerliga partier tappar inte röster till MDG. MDG hämtar också väljare från soffan.

Høyre ökar med 5,7 procentenheter till 33,8 procent.

Strax därunder hamnar då Arbeiderpartiet med 32,4 procent, vilket är en tillbakagång på 7,4 procentenheter.

Det här skiftet har möjligen att göra med motstånd mot ökad fastighetsskatt.

Fremskrittspartiet ökar med 1,4 procentenheter till 7,6 procent.

Venstre minskar med 0,8 procentenheter till 6,6 procent.

Kristelig Folkeparti minskar med 0,6 procentenheter till 1,5 procent och Senterpartiet med 0,2 procentenheter till 0,5 procent – Oslo är inget område där de här partierna är starka.

Sosialistisk Venstreparti minskar i och för sig också med 1,3 procentenheter men eftersom partiet är förhållandevis starkt i Oslo, stöds det ändå av 5,3 procent.

Det senare gäller också för yttervänsterpartiet Rødt, som i Oslo ökar med 0,4 procentenheter till 3 proent.

* * *

I de två osloförorterna Asker (med nära 60.000 invånare) och Bærum (med 117.000 invånare) har Høyre haft en enastående stark ställning: I båda kommunerna fick partiet över 50 procent av rösterna i valet 2011. Nu har uppslutningen bakom Høyre fallit med 12,8 procentenheter till 39.2 procent i Asker och med 7,3 procentenheter till 44,1 procent i Bærum, visar en opinionsmätning InFact har gjort för Budstikka.

I stället går det framåt för Miljøpartiet De Grønne i de här valkretsarna: MDG ökar på båda ställena till 6,1 procent.

Också Arbeiderpartiet och Fremskrittspartiet ökar, speciellt i Asker.

* * *

I Trondheim minskar Arbeidepartiet enligt en mätning utförd av Respons för Adresseavisen visserligen med 6,2 procentenheter men ligger då fortfarande på 41,6 procent.

Sosialistisk Venstreparti minskar med 0,8 procentenheter till 4,4 procent.

Däremot ligger Miljøpartiet De Grønne på rekordhöga 8,7 procent.

Senterpartiet ökar med 2,2 procentenheter till 4,1 procent.

Høyre backar i Trondheim, från 22,9 till 21,7 procent.

Däremot går det uppåt för Fremskrittspartiet: Partiet ökar med 3,4 procentenheter till 9,2 procent.

Estland: Partier utanför regeringen klarar sig bäst

21 juni 2015 16:10 | Politik | Kommentering avstängd

Den opinionsundersökning TNS Emor den 10-17 juni har gjort åt nyhetsbyrån TNS skiljer sig en del från den Turuuuringute AS nyligen gjorde för ERR, i vissa avseenden på ett anmärkningsvärt sätt.

Enligt Emor-mätningen stöds Reformierakond (Reformpartiet), som i mätningen för ERR var nere på 16 procent och därmed låg på tredje plats, nu av 18 procent, vilket fortfarande ger partiet tredjeplatsen. Konstrasten är i båda fallen slående mot valresultatet – Reformpartiet blev i valet i mars största parti med 27,7 procent av rösterna.

Största parti är numera Keskerkond (Centerpartiet), som i den aktuella mätningen stöds av 26 procent. I valet blev Centerpartiet tvåa med 24,8 procent.

Kometen i estnisk politik efter valet, då partiet i fråga fick 8,7 procent, är borgerliga Vabaerakond (Fria partiet), som nu är uppe i 19 procent, vilket gör det till näst största största parti.

I den förra mätningen, alltså gjord av ett annat institut, hamnade Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) med 18 procent på den platsen. I den aktuella mätningen får partiet stöd av 16 procent, vilket bara obetydligt överstiger partiets valresultat i mars, 15,2 procent. Här finns ett mysterium: I kommentarerna till den förra mätnigen noterades att stödet för SDE märkbart steg efter valet av ryssen Jevgeni Ossinovski till ny ordförande.

Det låga stödet för konservativa, kristna och estnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) består. Partiet, som i valet i mars stöddes av 13,7 procent, stöds i den aktuella mätningen bara av 8 procent.

Inte heller lyckas Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet), som nu får 8 procent mot 8,1 procent i valet.

Av de partier som inte klarade femprocentsspärren i riksdagsvalet, ligger Eestimaa Rohelised (Estlands gröna) högst med 3 procent.

24 procent av de tillfrågade kunde inte ange något bästa parti.

Sommar i P1 med David Batra

21 juni 2015 15:02 | Media, Musik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Jag känner förstås till David Batra som ståuppkomiker, vet också att han är gift med moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Om någon väntade sig, att han i sitt Sommar-program i P1 i dag skulle uttrycka politiska åsikter, gjorde Batra honom eller henne besviken.

Däremot överraskade Batra med att använda sin programtid till något oväntat: bekände att han som skolpojke hade varit mobbare, sökte i slutet av programmet till och med upp mobboffret Mikael för att be honom om ursäkt. Och han var dess förinnan ganska detaljerad om sina och kamraters försyndelser, sådant som hur Mikaels mössa spolades ner i en skoltoalett.

Dess bättre visade det sig, att Mikael själv, när han började i gymnasiet, hade tagit fast tag om sitt liv, vilket ledde till att han så småningom blev framgångsrik uppfinnare.

Pratet om det här blandade Batra med att spela till exempel Imperiet, Håkan Hellström, Veronica Maggio, First Aid Kit, Kent, Peter Lemarc och Eminem.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^