Estland: Partier utanför regeringen klarar sig bäst

21 juni 2015 16:10 | Politik | Kommentering avstängd

Den opinionsundersökning TNS Emor den 10-17 juni har gjort åt nyhetsbyrån TNS skiljer sig en del från den Turuuuringute AS nyligen gjorde för ERR, i vissa avseenden på ett anmärkningsvärt sätt.

Enligt Emor-mätningen stöds Reformierakond (Reformpartiet), som i mätningen för ERR var nere på 16 procent och därmed låg på tredje plats, nu av 18 procent, vilket fortfarande ger partiet tredjeplatsen. Konstrasten är i båda fallen slående mot valresultatet – Reformpartiet blev i valet i mars största parti med 27,7 procent av rösterna.

Största parti är numera Keskerkond (Centerpartiet), som i den aktuella mätningen stöds av 26 procent. I valet blev Centerpartiet tvåa med 24,8 procent.

Kometen i estnisk politik efter valet, då partiet i fråga fick 8,7 procent, är borgerliga Vabaerakond (Fria partiet), som nu är uppe i 19 procent, vilket gör det till näst största största parti.

I den förra mätningen, alltså gjord av ett annat institut, hamnade Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) med 18 procent på den platsen. I den aktuella mätningen får partiet stöd av 16 procent, vilket bara obetydligt överstiger partiets valresultat i mars, 15,2 procent. Här finns ett mysterium: I kommentarerna till den förra mätnigen noterades att stödet för SDE märkbart steg efter valet av ryssen Jevgeni Ossinovski till ny ordförande.

Det låga stödet för konservativa, kristna och estnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) består. Partiet, som i valet i mars stöddes av 13,7 procent, stöds i den aktuella mätningen bara av 8 procent.

Inte heller lyckas Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet), som nu får 8 procent mot 8,1 procent i valet.

Av de partier som inte klarade femprocentsspärren i riksdagsvalet, ligger Eestimaa Rohelised (Estlands gröna) högst med 3 procent.

24 procent av de tillfrågade kunde inte ange något bästa parti.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^