Melodikrysset nummer 39 2014

27 september 2014 12:17 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarer

I går kväll regnade det. I dag är himlen blå men vinden höstkylig. Det kände jag när jag i morse vid sjutiden var nere vid brevlådan och hämtade våra tre morgontidningar.

Sen har jag, som min estniska härkomst bjuder, kokat mitt morgonkaffe och i lugn och ro, medan jag drack det och åt mina morgonmackor, tagit mig igenom alla tidningarna. Radion har stått på, och jag har lyssnat på ”Ring så spelar vi”. Det är lördag!

Men nu ska vi alltså tala om Melodikrysset.

Det hade väl sina knepigheter, olika för olika grupper av lyssnare.

Själv hade jag svårast med ”Babbelover” eller snarare dess skapare, Daniel Adams-Ray. Jo, jag känner till honom men är inte så förtrogen med vad han har gjort. Till slut nystade jag ändå upp det med hjälp av strecket i efternamnet.

Dansband är heller inte riktigt min grej, även om jag naturligtvis har hört Ingmar Nordströms. I dag hörde vi dem i ”När du ler”, i original ”Sun Street”.

Andra kan ha haft problem med det klassiska stycket, hämtat ur Antonin Dvořáks ”Från nya världen”. Det här hade jag själv lite problem med på grund av egen ouppmärksamhet – jag hade fått för mig att det sökta ordet skulle in på ett annat ställe i krysset.

Å andra sidan är det väl få som inte känner igen den gamla schlagern ”Tulpaner från Amsterdam”, just nu när blomsterlökarna ska i jorden extra aktuell.

Korta svarsord brukar ibland ställa oss lösare inför problem, men att de i dag utgjorde svar på kända fosterländska sånger gjorde det lättare.

Vi hörde Verner von Heidenstams och Wilhelm Stenhammars ”Sverige” och skulle sen i krysset översätta titeln till landkod, SE.

För säkerhets skull spelade Eldeman också grannlandet Norges nationalsång, ”Ja, vi elsker dette landet”. (Och apropå Norge gav oss i går kväll Skavlan ett av sina bästa program, med Frida, känd från ABBA, Desmond Tutu och Elvis Costello. Och så hoppas jag att ni lyssnade på avslutningen med In Flames.)

En anknytning till ABBA fanns ju också i en annan fråga, den där vi skulle identifiera en instrumentalversion av ”Du är min man”. Jag tänker då på dess upphovsman, Benny Andersson.

Per Gessle och Roxette har väl inte nått lika långt, men visst är också de stora inom populärmusiken. I dag fick vi höra ”It’s Possible”.

Det är möjligt att dagens yngre publik inte får några associationer, när den hör Vera Lynn-örhänget ”We’ll Meet Again”, som fick nytt liv genom TV-serien ”Vi möts igen”.

Men det är möjligt att de i stället är desto mer bekanta med ”Why Don’t You Do Right?”, sjungen av Amy Irving, och filmen den ingick i, ”Who Framed Roger Rabbit?”, på svenska ”Vem satte dit Roger Rabbit?”.

Högt uppe på min egen filmrankinglista finns Bo Widerberg och hans ”Elvira Madigan”. Vill ni läsa vad jag har skrivit om den här filmen, finns min recension ovan under Kulturspegeln, Film.

Och på tal om Kulturspegeln, hittar man där under sångtexter Evert Taubes ”En vals på Mysingen”.

Den finns längre söderut, men också Öregrund har sin skärgård, i samma hav, också samma hav som en gång i världen blev livlinan (och ibland döden) för tiotusentals flyende ester. Därför finns mitt sommarland numera vid roslagskusten.

9 kommentarer

 1. Amy Irving – fint men ingen sjunger Jessica’s Theme som Peggy Lee.

  Comment by Bengt O. Karlsson — 2014 09 27 17:42 #

 2. Till Bengt O Karlsson: Tack för tipset.

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 27 18:09 #

 3. Det var inte Vera Lynn’s gamla ”We’ll meet again” vi hörde, utan temamelodin från TV-serien. Lyssna och jämför:
  http://www.youtube.com/watch?v=cHcunREYzNY
  http://www.youtube.com/watch?v=sHL22Z2uXl8

  Comment by Lena — 2014 09 27 19:22 #

 4. Till Lena: Fast nu har du nog misstolkat min formulering. Jag menade bara att det var Vera Lynn som en gång i världen gjord den här meldodin känd.

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 27 20:12 #

 5. Nej, jag tror inte jag missuppfattade. Temat till TV-serien – alltså den Eldeman spelade – är en helt annan melodi än den Vera Lynn sjöng.

  Comment by Lena — 2014 09 28 1:13 #

 6. Hej! Tror nog att Lena har rätt

  WE’LL MEET AGAIN [VI MOTS IGEN]
  Original soundtrack from the LWT television series Produced by Denis King, John Kurlander and Norman Newell;
  Vocals by Denis King and the Stutz Bear Cats

  Arranged by Steve Gray, Denis King, Peter Knight, Kenny Woodman, Derek Woodsworth; Engineer, Terry Everett & John Kurlander

  Recorded EMI, Abbey Road Studios, London 1983

  FRITUNA PRODUKTION AB

  WE’LL MEET AGAIN (Denis King) – Standard Music
  BOOGIE WOOGIE BUGLE BOY (D. RAY – H. PRINCE) – Leeds Music
  A WING AND A PRAYER (Denis King) – Standard Music
  SENTIMENTAL JOURNEY/TUXEDO JUNCTION (Bud Green – Ben Homer/ E. Hawkins – W. Johnson) – Morris Music/ Lewis Music
  THE END OF THE BEGINNING (Denis King) – Standard Music
  TWELFTH STREET RAG (E. Bowman – A. Razaf) – Shapiro Bernstein & Co.
  I SHOULD CARE (S. Cahn – A. Razaf) Southern Music CHATTANOOGA CHOO CHOO (H. Warren – M. Gordon) Robin’s Music:
  ALL THE THINGS YOU ARE (J. Kern – O. Hammerstein) Harms Music
  IS YOU OR IS YOU AIN’T MY BABY (B. Austin – L. Jordan) MCA Music
  AULD LANG SYNE (Trad – Arr: Denis King)
  THE SONG THAT I SING (D. King – H. Kretzmer) Standard Music
  Fact of the Day
  Denis accompanied Tony Bennett singing ”Here’s That Rainy Day” while Tony Bennett shaved in the bathroom of his Mayfair Hotel suite.

  Listening Post

  A Funeral’s Not A Funeral Without A Funeral Tea

  Now playing
  nothing

  Comment by Pelle — 2014 09 28 9:25 #

 7. Till Lena och Pelle: Här får jag efter närmare lyssning ge mig. Ni har rätt.

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 28 10:22 #

 8. Jag måste faktiskt uttrycka min beundran över att du lyckats lösa krysset varje vecka, med alla dessa nya popidoler mm. Jag googlade efter en svensk popsångare med dubbelt efternamn. Nån sån finns inte, enl Wikipedia. Det är alltså Adams Ray. Räknas han inte som Svensk, då eftersom han är född i ett annat land ? Jag hoppas att du kan vara frisk och kry i flera år till. Lycka till med framtida kryssandet. Hälsningar Gunnar

  Comment by Gunnar Hörnström — 2014 09 28 10:44 #

 9. Till Gunnar Hörnström: Genrerna är många nu för tiden, vilket inte gör det lättare att lösa krysset. Men jag försöker hänga med med hjälp av radio och TV.

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 28 12:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^