Märkliga resultat i estniska sommarmätningar

26 augusti 2012 10:20 | Politik | 1 kommentar

Det ledande regeringspartiet i Estland, nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), är det enda parti som går framåt i sommarmätningarna, kraftigt framåt. Det här partiet hade i försomras i någon enstaka mätning passerats av Socialdemokraterna som landets största parti, men i juli gick det upp från 31 till 34 procent, och i augustimätningen får partiet rekordhöga 39 procent, detta trots att partiet har drabbats av en del skandalskriverier. Den enda konkreta politiska fråga någon i kommentarerna har kunnat peka på som orsak till partiets uppgång är partiets av den socialdemokratiske partisekreteraren Indrek Saars utpekade – ganska vaga – förslag om höjt stöd till barnfamiljerna.

Själv tror jag att orsaken ska sökas i en annan, häpnadsväckande hög siffra. Av de tillfrågade i den här mätningen kan hela 40 procent (39 procent i juli) inte uppge något parti de sympatiserar med. Reformpartiet är det helt dominerande och synliga regeringspartiet; det når, i motsats till övriga partier, ut med sitt budskap, och det har lång regeringserfarenhet.

Det är sålunda inte förvånande att dess mindre koalitionspartner, det social- och nationalkonservativa IRL, Isamaa ja Res Publika liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) från 15 procent i julimätningen har gått ner till 13 procent i augusti.

SDE, Sotsiaaldemokraatlik erakond, som i försomras var uppe kring 30 procent, gick i juli tillbaka till 25 procent och får nu 20 – märk att även detta är långt över resultatet i föregående riksdagsval.

Och det fjärde och sista partiet i riigikogu, den estniska riksdagen, det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) får också det 20 procent (22 i juli).

Inget parti utanför riksdagen är på väg att ta sig över femprocentsspärren. Rohelised (De gröna) får 3 procent (mot 2 i juli), och Konservatiivne rahvaerakond (Konservativa folkpartiet) samt Kristlikud demokraadid (Kristdemokraterna) står båda och stampar på 1 procent vardera.

918 personer har tillfrågats under perioden 1-22 augusti.

Det skulle inte förvåna mig, om siffrorna i de första höstmätningarna åter blir mer lika dem från i våras.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^