Nordisk livsmedelsjätte skapas

21 augusti 2012 14:59 | Mat & dryck | 6 kommentarer

Orkla heter ett norskt industrikonglomerat med 30.000 anställda i mer än 40 länder. Verksamheten har ändå koncenterats till färre branscher, och numera ligger tyngdpunkten på livsmedel, vilket ytterligare kommer att accentueras av den fusion, som just har avsiserats – mer om den nedan.

Livsmedelsdelen av Orkla är till stor del inriktad på kända märkesvaror, och eftersom Orkla förvärvade svenska Procordia Food, som härbärgerade både gamla Statsföretags och Volvos mycket omfattande livsmedelsdivisioner, är oerhört många av de kända märkesvarorna i våra livsmedelsbutiker numera Orkla-ägda: Abba (sill och Kalles kaviar), Bob och Fun (saft), OLW (chips), Ekströms (krämer och efterrätter), Risifrutti, Önos (sylt och marmelad), Göteborgs kex, Felix (djupfryst, grönsakskonserver, burksoppor), Grandiosa (pizza) med flera. Till det kommer norska märkesvaror med namn som Stabburet (färdigrätter, fiskkonserver, bröd, dressing, saft, pizza), Idun (senap, ketchup, dressing), Sætre (kex) och Nidar (godis), danska som KiMs (mer chips), Den gamle fabrik (marmelad) och Beauvais (ketchup, senap, dressing, konserverade färdigrätter, rödbetor). Flera av de här företagen har också starka marknadspositioner i Finland och Baltikum genom dotterföretag, till exempel Felix; i Finland och i Estland äger Orkla till exempel godisföretagen Panda (bland annat mycket god lakrits) respektive Kalev.

Men som sagt: Orkla äger livsmedelsföretag också i till exempel Ryssland och i andra delar av Europa, ja numera i ganska avlägsna delar av världen.

I Norge har det hittills funnits ytterligare en stor livsmedelskoncern, till större delen familjeägda Rieber & Søn. Orkla har nu slutit avtal med några av de centrala ägarna om att få förvärva till att börja med 90,11 procent av aktierna i Rieber, med sikte på att senare lösa in också övriga aktier.

Rieber & Søn har en omsättning på över 5,0 miljarder norska kroner. Koncernen har 4.000 anställda, i Norge, Sverige, Danmark, Nederländerna, Polen, Tjeckien och Ryssland. Företaget har dessutom säljverksamhet i Tyskland, Storbritannien och Slovakien.

Rieber & Søn har ledande märkesvarunamn som Toro, Denja, Mr Lee, Vossafår, Vestlandslefsa, Trondhjems (Norge), Mrs Cheng’s och Frödinge (Sverige), K-salat och Bähncke, det senare marknadsledare på senap (Danmark), Delecta (Polen), Vitana (Tjeckien och Slovakien) och Chaka (nötter, Ryssland).

Man kan naturligtvis ha sympunkter på ytterligare koncentration i den här branschen. Men i stället för att ropa på konkurrensmyndigheterna ska vi kanske glädjas åt att åtminstone ett storföretag i den här branschen är nordiskt, i det här fallet norskt.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^