Sommar i P1 med Shima Niavarani

9 augusti 2012 15:46 | Media, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | Kommentering avstängd

En bit in i dagens Sommar-program kommer jag på var jag tidigare har stött på Shima Niavarani: på Uppsala stadsteater. Där har jag sett henne som dottern Hedvig i Göran TunströmsTjuven” och även som en groteskt ful drottning i kollektivföreställningen ”Drottning Kristina”. Läs gärna mer under Kulturspegeln, Teater.

Det jag har sett med henne, fortfarande bara 27 år gammal, har övertygat mig om att hon är en teaterbegåvning. Och förmodligen är det just hennes starka konstnärliga ådra som har gett henne en chans i ett svenskt samhälle, där ju människor med en gedigen men inte hel adekvat yrkeserfarenhet av mer konventionellt slag har svårt att få komma till sin rätt.

Har man som hon en så stark och särpräglad konstnärlig begåvning, kan man alltså med sitt allra första riktiga egna manus riva ner spontana applåder från en professionell teaterledning, som också belönar en med en beställning. Och ändå fick hennes närmande till tetern ske lite i smyg, vid sidan om de gymnasiestudier hon också fullföljde fram till studentexamen.

Shima Niavarani gav, allt från de tidiga åren i Teheran över att lära sig dansa ”Lambada” i en jämländsk flyktingförläggning, nattliga högljudda musiklyssningar och busringningar som ändade i att familjen sas upp från bostaden och även sena flyktkvällar i skolan – särskilt när hon en sen kväll blev inlåst och fick släppas ut av rektorn – till den djärva framstöten mot Södra teatern, en oavbrutet intressant, ömsom roande, ömsom känslostark bild av sitt unga liv, som ju också hade starka inslag av dramatik, allt från det irakiska bombanfallet mot deras stadsdel i Teheran över flykten som ändade i Sverige till en mycket nära väns död. Efter historien om den förlorade väninnan sjöng hon själv MadonnasLike a Prayer”.

Annat vi fick lyssna på i hennes program var till exempel Doris Day (”Que Sera Sera”), Edith Piaf och Depeche Mode.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^