Sånger och texter för barn

17 november 2011 15:30 | Barnkultur, Musik | Kommentering avstängd

Med Aftonbladet har jag köpt ”Älskade barnsånger och sagor från Barnkammarboken”, den tredje CDn i en serie från Bonnier Carlsen och Alfie, 334 2378, 2011.

Även den här CDn lider av att ha separerats från ”Barnkammarboken” (Bonniers): särskilt när det gäller de lästa textbidragen saknar man illustrationerna – inte ens starka författare som Ulf Stark och Britt G Hallqvist står sig bra, när de bara blir upplästa.

En del av bidragen på skiva, till exempel Lennart HellsingsEn dag när göken gol i maj”, berövas dessutom en viktig del av sin identitet i och med att de här läses, inte sjungs. Jämför här med den av Jenny Thåström sjungna ”Trollkarlen” av samme Hellsing.

Fast å andra sidan beror ju resultatet också av vem man väljer som sångare. Sålunda är Kristian Thuressons version av Thorbjörn Egners och Christian HartmannsVisan om Bamsefar” (med svensk text av Ulf Peder Olrog) ingen höjdare. Och Felix KörlingsHar du sett min lilla katt” har åtminstone jag inte lärt mig att sjunga riktigt som Emilia gör här.

Då längtar man efter originalen, och sådana finns också, till exempel ”Luffarvisa” ur Lindgren-filmen där luffaren spelades av Allan Edwall och Rasmus av Erik Lindgren.

Men naturligtvis finns det bra spår på den här CDn också. Ett exempel är ”Tänk om jag hade en liten, liten apa” med Anna Maria Espinosa och ett annat är Gunilla Bergströms och Georg RiedelsKnapervisa”, där Vanna Rosenberg gör en överraskande bra insats som sångerska.

Bra, men inte lika bra, är också Jujja och Tomas WieslandersTumme möter tumme” med Anna Söderström.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^