Trädgårdsfinal

3 november 2011 15:38 | Trädgård, Ur dagboken | 2 kommentarer

Medan jag själv är på senhöstutflykt till Öregrund, har sonen – Matti – varit på besök i lägenheten i Uppsala och i mitt arbetsrum där installerat den nya och kraftigare dator jag nyligen köpte. Sist jag bytte, nu för ett antal år sen, gjorde jag jobbet själv, men jag är glad för att jag har fått assistens: datorerna blir inte bara kraftigare utan också krångligare. Nu gäller det att lära sig alla nyheter som brukar följa med ett byte. Men det ska nog gå. Jag är inte teknikrädd, vilket brukar underlätta.

Huset jag vistas i här i Öregrund är helg- och vinterfint nu. Ett gäng damer kom per bil i morse och tog omedelbart itu med allt från golv till spis och skåp. Nu gäller det bara att låta bli att dra in nedfallna löv, när man har varit utomhus.

Medan städpatrullen jobbade, gick jag till Konsum. Utanför affären stötte jag på ett par gamla bekanta som genast frågade, hur det var med Birgitta. På en sådan här liten ort sprids genast ryktet – alla vet allt om alla. Och inne i affären möttes jag med hjärtlighet, inte bara av Mats som satt i kassan utan också av i tur och ordning Annica och Marina, som båda var i tjänst i dag.

När jag kom hem igen och hade ställt in varorna i kylen, var städpatrullen fortfarande inte klar, så jag gick ut igen och började plocka äpplen i en dubbel papperskasse – skadade äpplen la jag i skottkärran. Jag har startat med att plocka Cox Pomona, härligt röda i ett annars kalt äppelträd. Lutar betänkligt över ett närliggande trädgårdsland gör det här trädet också. Min teori är att det grävlag vi hade här för att lägga om dräneringsröret och anlägga en avloppsbrunn lyckades kapa rötterna på det här trädet på ena sidan, varför det har lättat där och nu lutar åt det andra. Jag får se om jag lyckas hitta något lämpligt rep att staga det med och jord att tynga rotsystemet med – jag har gjort något liknande förr och lyckats, men det återstår förstås att se om jag själv orkar göra det här. Annars får jag väl tinga hjälp av Henrik, som mot betalning gör en del tyngre utomhusjobb åt oss, nu när vår egen ork är begränsad.

Fast också Birgitta har varit ute och jobbat en sväng i trädgården: plockat in trädgårdsredskap i boden och tömt ett par stora krukor där hon under sommarhalvåret odlar blommor.

Efter lunchen la jag mig på sängen och läste alla tidningar jag hade köpt på Konsum – vi ställer ju inte om våra tidningar för en enstaka långhelg. Somnade till och med en stund.

Nu faller skymningen snabbt och det är för sent att gå ut för en ny äppelplockarrunda i trädgråden.

Men i morgon är det en ny dag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^