Jag hoppas att Sofie Livebrant får många lyssnare

16 juni 2010 19:18 | Musik | 2 kommentarer

Sofie Livebrant har jag tidigare, så väl på skiva som på scen, mött tillsammans med Sofia Karlsson. När Sofie nu ger ut den egna CDn ”From Here to Here” (Playground PGMCD 62, 2010), återgäldar Sofia detta med att medverka på några spår. ”So Easy” är värd att nämna, och kanske ännu mer ”No 950/949 Sunset” med text av Emily Dickinson, där de båda tjejerna sjunger stämsång utan ackompanjemang.

Jag lyfter verkligen inte fram Sofia Karlsson för att förminska Sofie Livebrants roll: Det här är, på alla sätt, hennes egen skiva, dessutom en nästan häpnadsväckande bra sådan. Melodierna har karaktär och kvalitet – Sofie har utbildning i komposition. Hennes ljusa röst harmonierar med de sparsmakade och vackra musikarrangemangen, dominerade av olika slags gitarrer och stråkinstrument. Sverige har med den här CDn fått en ny singer-songwriter värd att lyssna på.

Varför hon har valt att göra skivan på engelska vet jag inte – kanske när hon ett hopp om att slå i USA, vilket hon vore värd – men där styr en hård marknad som oftast väljer mer kommersiellt insmickrande uttryck än de som är Sofies.

Också på ett annat sätt uttrycker hon sig musikaliskt, så att det borde passa en amerikansk publik. Hennes sånger kan sägas höra hemma i den blandgenre inom folklig amerikansk musik som kallas americana och som hämtar impulser bland annat från folkmusik, bluegrass, icke-kommersiell country och country blues. Till dem som, åtminstone delvis, gör musik av det här slaget hör artister som Emmylou Harris, Gillian Welch, Lucinda Williams och Steve Earle, ja också ärrade kämpar som Neil Young och Bob Dylan.

Det allra mesta på ”From Here to Here” vinner mitt gillande: ”Alcohol” med sin vackra melodi, ”I’m Yours, Goodbye” med sin snygga ljudbild, ”Honey” med sin förföriska musikaliska uppbackning, den åter igen mycket vackra ”Go Slowly”.

Hennes egna texter – som hon måste ha lagt ner mycket möda på för att få till engelskan – talar i allmänhet för sig själva. Men en sång, ”Good King Wenceslas” med text av John Mason Neale, skulle nog ha behövt en kort introduktionstext i CD-häftet. Därför ska jag bidra med en genväg för dem jag lockar vidare till Sofie Livebrants CD: Wenceslaus (907-935, på tjeckiska kallad Václav) var en tidig kristen kung, som mördades av sammansvurna, bland vilka fanns hans egen bror, och senare helgonförklarades.

Varför Sofie Livebrant har fastnat för just den här, i och för sig suggestiva, historien, vet jag inte. Men jag noterar att hon redan i refrängen till den allra första sången på CDn, ”What If?”, använder sig av en fras som vi känner från Bibeln: ”take thy bed and go”.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^