Sing Out! 60
4 juni 2010 14:43 | Media, Musik, Politik | Kommentering avstängdAmerikanska folkmusikmagasinet Sing Out! fyller 60 och har nu klarat de ekonomsika problem, som har fördröjt publiceringen av jubileumsnumret, nummer 53 2010. Läsare och sponsorer har bidragit med mer än 100.000 dollar för att säkra tidskriftens fortsatta utgivning. Nå, en av tidskriftens grundare, Pete Seeger, berättar i en jubileumsenkät att Sing Out! redan i starten gick i konkurs och fick återstartas.
Den här tidskriften, som utkommer med fyra tjocka och även innehållsligt fullmatade nummer per år, är väl värd att ha. Där finns längre intervjuer med intressanta människor i musikvärlden, i det här numret till exempel med Loudon Wainwright III. Där finns en jättelik recensionsavdelning, som för övrigt inte bara bedömer amerikanska skivor. Och så finns där i varje nummer ett antal sånger: text, musik och bakgrund, inklusive hänvisning till en aktuell skivinspelning.
Vill man – och det vill jag – med tidskriften som bilaga få en CD med de sånger som ingår i numret (16 i det aktuella fallet), kan man välja en något dyrare årsprenumeration – jag vet inte hur många hörvärda inte bara sånger utan också artister jag har fått korn på på det här sättet genom åren. Mer om prenumeration och innehåll finns att läsa på tidskriftens hemsida. Basic membership-prenumerationen, den som inkluderar fyra CD, kostar här i Sverige $ 78 för ett år. På hemsidan berättar för övrigt Pete Seeger i ord och ton om starten av Sing Out!.
Sing Out! är alltså i grunden ett folkmusikmagasin, men tidskriften har allt sedan starten haft sitt hjärta till vänster, vilket märks bland annat av att den gärna skriver om musik med samhällsengagerade och politiska texter. Det senare markeras i jubileumsnumret med att de inledande sångerna på den medföljande CDn har sådana temata: ”House of Cards” med James Keelaghan är ett kollektivt verk om finanskrisen. Vad ”Arrogance, Ignorance and Greed” med Show of Hands handlar om framgår väl av titeln. Även ”The Grand Correction” med Chris Wood är politisk, och i ”A Man’s a Man for a’ That” med Ed Miller hör vi genom århundradena Robert Burns predika om jämlikhet och ett klasslöst samhälle. ”Riley the Furniture Man” med The Haints Old Time Stringband är en hårtslående sång om ekonomiska klyftor sedda ur den lille mannens perspektiv.
Ytterligare några sånger värda att särskilt nämna: ”High Wide & Handsome” med Loudon Wainwright III, ”Cornbread and Butterbeans”, en bekännelse till ett lättfärdigt leverne med Carolina Chocolate Drops, ”Crow Jane”, en härligt fräck blues med Ernie Hawkins, och ”Song for David” med Ray Hearne.
Värd att nämna är också ”Flood Water” med Eric Bibb, men i det fallet har jag redan hört och även recenserat – se närmare ovan under Kulturspegeln, Musik – hans senaste CD ”Booker’s Guitar”, från vilken låten är hämtad.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^