Varför finns inte Fingerpori i någon stockholmstidning?

7 juni 2010 14:51 | Media, Serier | 4 kommentarer

Det fanns en tid då dagstidningarna konkurrerade med bra serier. DN har fortfarande en mycket bra seriesida, men övriga stockholmstidningar verkar inte längre tro på seriernas lockelse. Svenska Dagbladet publicerar fyra serier per dag, i och för sig inte oävna, men det handlar alltså om ett mycket litet antal per dag. Fast det är naturligtvis bättre än Expressens inga serier alls.

Kvällskonkurrenten Aftonbladet har kvar sin (rätt hyggliga) seriesida, men har på söndagarna följt Expressens exempel: inga serier publiceras då. Det har också gått rykten om att Aftonbladet känner stor villrådighet i frågan om man ska ha serier och vilka i så fall.

Förr var serier ett viktigt konkurrensmedel i kampen om läsarna. Serierna omhuldades redaktionellt också av mycket framstående medarbetare. Sålunda var Aftonbladets legendariske kulturredaktör Karl Vennberg en stor serievän, som även la sig i tidningens val av serier. Och på Expressen fanns Olle Petrini, som personligen översatte ”Snobben”.

I dag har man en känsla av att tidningarna i allt mindre utsträckning befolkas av människor som älskar serier och som är kapabla att slåss för att den egna tidningen ska lägga rabarber på de bästa nytillskotten i genren.

Jag ska ta ett lysande och vid det här laget inte ens alldeles nytt exempel.

Helsingin Sanomat har sen början av 2007 publicerat en ny finsk serie, Pertti JarlasFingerpori”. Det är en serie full av både drastisk och associativ humor, kort sagt ett stjärnskott på seriehimlen.

Den publiceras på svenska i serietidningen ”Nya Serieparaden” – men ingen stockholmstidning har, trots detta och trots att den går i Finlands största tidning, hittills upptäckt den.

Huruvida detta beror på att det på stockholmstidningarnas redaktioner inte längre finns några som läser serietidningar (eller serier över huvud taget) eller på att dessa redaktioner består av folk med noll koll i vidare mening undandrar sig min bedömning.

Men något fel är det på dem.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^