Musik och folkdans från Serbien och dess omvärld
14 juni 2010 17:15 | Musik, Politik, Resor | Kommentering avstängdI maj 2006 gjorde Birgitta och jag en minnesvärd båtresa på Donau, nerströms från Wien, genom alla länder som ligger längs den här floden. Bland de länder vi besökte fanns alltså också det svårt krigsmärkta Serbien.
Ombord på fartyget bjöds i anslutning till detta på en kväll med den serbiska folkmusik- och folkdansensemblen Talija, vars framträdande – säkert förstärkt av den närhet vi kom att få till dansarna – gjorde ett mycket starkt intryck. Jag köpte då också deras DVD, ”Folk Dance Ensemble Talija”, inspelad 2006.
På den förekommer dansare i mycket större mängd än vad som hade fått plats under framträdandet på kryssningsfartyget. Repertoaren är också mycket bredare: utöver musik och danser från det forna Jugoslavien (dock inte Kroatien, Slovenien och Bosnien) hittar man här material även från Rumänien och Ryssland samt ungersk czardas.
Danserna och musiken är en fest för öronen och ögonen. Danserna är förstås koreograferade – de framförs på scen för publik – men min erfarenhet av folkdans och folkmusik från olika länder säger mig att man även bland icke-professionella utförare förbluffande ofta finner artistisk elegans och behärskning.
Problemet med den här, mycket njutbara, vill jag genast tillägga, DVDn är att den inte innehåller någon skriftlig bakgrundsinformation. Jag googlar på några titlar som förefaller vara orts- eller regionnamn, och mycket riktigt tycks de här spåren spegla lokal musik och dans. Men vilka särdrag som utmärker musiken och dansen just där vet jag ju inte. I det allra första inslaget mixas danser från Serbien och Montenegro, och där skulle jag förstås ha velat veta vad som kommer varifrån och vad det har för karaktäristika. I ett bidrag från Kosovo finns titelformuleringen ”Serbian dances from Kosovo” – men hur är det med danserna från Makedonien och från det starkt ungerskpräglade Vojvodina?
Annat skulle man vilja ha insatt i något kulturellt och tidsmässigt sammanhang: när och i vilka sammanhang framfördes till exempel den dramatiska piskdansen som vi får se i senare delen av programmet?
En sak är jag hur som helst glad över: DVDn avslutas med en svit livfulla zigenska danser. Under vår donauresa mötte vi i flertalet av länderna vi besökte romer, både fysiskt och som ett allmänt omdiskuterat samhällsproblem. Läs gärna mer om detta i min serie bloggreportage från de olika länder vi besökte – du hittar dem med den gemensamma sökfrasen ”Rapport från Donau”.
Men romernas musik fanns allestädes närvarande, inte bara på den här DVDn. Jag köpte till exempel CD-skivor med zigensk musik i Budapest.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^