Ane Brun, en sångerska att ta till sitt hjärta

15 juni 2010 23:13 | Musik | 1 kommentar

Jag har hört och sett Ane Brun live på scen, dock inte 3 oktober 2008 på Konserthuset i Stockholm. Det borde jag nog ha gjort, konstaterar jag, när jag lyssnar på hennes CD ”Live at Stockholm Concert Hall” (Ballroom Concert Recordings DEMCDDVD01, 2009).

Ane Brun, född 1976, är en mycket begåvad låtskrivare och hörvärd artist. Hon är norska men nu sen ganska länge bosatt i Stockholm – vad hon har för anknytning till mitt Uppsala vet jag inte, men man skriver sannolikt inte en låt med titeln ”Sleeping By the Fyris River” så där helt utan orsak.

Hon skriver och sjunger på engelska, vilket väl har att göra med att hon sedan länge har turnerat i länder långt bort från Skandinavien, USA och Japan till exempel; hon har bland annat turnerat med Peter Gabriel.

Hennes således mycket hörvärda låtar är svåra att kategorisera utan att detta leder tanken fel. Att kalla henne popsångerska vore att reducera henne, och att kalla hennes musik symfonisk rock skulle göra den alldeles för larmande, även om det absolut finns drag av seriös konsertmusik i det hon skapar – det här draget understryks på den här konsertupptagningen av att det bland de inte våldsamt många instrumenten finns en viola och en cello, vilket ger hennes musik ett mjukt drag, detta utan att den någonsin blir smörig. Utöver att sjunga kompar hon sig själv på gitarr.

Hennes sånger är balladartade och kan ibland, utan att det handlar om någon mer uppenbar påverkan, föra tankarna till Leonard Cohen. Ett par exempel är ”Big In Japan” – ett av de få lånen på skivan – och hennes egen ”My Lover Will Go”.

Flera av hennes egna låtar gillar jag starkt: ”Humming One of Your Songs”, ”The Treehouse Song” och ”Lullaby For Grown-Ups” kan nämnas som exempel.

Med CDn följer också en DVD med en filmupptagning av hela konserten, som rymmer fler sånger än vad som har tagits med på CDn. På så sätt får man dels höra ytterligare några musikaliskt avancerade nummer – ”Armour”, ”Petrified Forest Road” och ”Falling Down” – dels se hela den mäktiga kören – utöver körtjejerna elva personer, bland dem Anna Ternheim, Elin Ruth Sigvardsson och Lisa Ekdahl – i till exempel det mycket hörvärda numret ”Song No. 6”.

Men det allra bästa numret på CDn har hängts på i form av en studioinspelning: ”My Baby’s Arms”, med jättefint pianoackompanjemang av Martin Hederos.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^