Viggo och Klara i Öregrund

14 april 2009 17:57 | Varia | 16 kommentarer

På annandagen kom Kerstin och Bo hit till Öregrund för att lämna Viggo och Klara hos oss för några dagar. Ungarna, fyra respektive snart sju, är trygga med att vara hos morfar och mormor och är hemtama också i sommarhuset i Öregrund. Avskedet från mamma och pappa blev därför helt odramatiskt: barnen stod vid grinden och vinkade till bilen som återvände till Uppsala, och sen var det bra med det.

Inför påskaftonens äggmålning på estniskt vis hade jag inte lyckats hitta några blåsippor, men jag tittade väl för lite och på fel ställen, för Kerstin lokaliserade genast ett antal blommande blåsippor i sitt gamla sommarland. Du kan se bildbevisen här.

Kerstin hann alltså gå runt i trädgården innan hon och Bo åkte, och före avfärden undfängnades de och vi övriga dessutom av Birgitta med lammstek och hasselbackspotatis. Även barnen åt av detta.

Men med barn i huset får man ju anpassa kosten också efter deras preferenser. När Viggo och Klara i dag var med mig och Birgitta till Konsum och jag frågade Klara vad hon ville ha till lunch, så pekade hon på ett paket varmkorv, så det fick det bli. Och i morse gick det åt rätt mycket Rice Krispies och Coops Choko Spooks, frukostflingor så söta att morfar med sin diabetes knappt vågar lukta på dem.

Barnen leker förstås mycket utomhus på vår stora, kuperade och omväxlande tomt, där de känner sig hemma, men de kan också förbluffande väl (med tanke på deras ålder) orientera sig i det övriga Öregrund, åtminstone den del som finns någorlunda nära vårt hus. Lilla Klara kan på långt håll peka ut vägen till vårt hus och känner förstås igen Konsum och lekparken som ligger på vägen dit. Och i dag då vi tog oss till en större lekpark, jag och Birgitta till fots och Viggo och Klara på sparkcykel, pekade hon på Café Floras trädgård och visste att vi hade fikat där i trädgården när familjen Kokk-Strömberg var här förra sommaren.

Lekparken vid Klockstapeln håller på att storrenoveras och har bland annat försetts med ett gigantiskt klätterskepp i två våningar, med repstegar och prång och klättervägg och rutschkana. Viggo tog genast skeppet i besittning, medan Klara avvaktade, grävde i den omgivande sanden med sin nya hink och spade och de övriga sandlådegrejor vi handlade på Konsum som ersättning för dem som gick åt i förra årets mordbrand.

Men sen klättrade hon, efter att ha lovats stöd och hjälp av morfar, en assistans som i själva verket inte behövdes, upp till storebror, och så var leken i full gång. Under sista passet var Klara Pippi Långstrump och hade bakat sandkakor åt Viggo som fick rollen som pappa Efraim.

Barnen har sina fasta sovrum här hos oss i Öregrund: Klara sover i sin mammas gamla rum och Viggo i morbror Mattis. Vi har ett bestånd leksaker och böcker här för barnbarnens skull, och jag och Birgitta turas om med att läsa saga för dem. I går kväll läste mormor för Klara och morfar för Viggo; i kväll gör vi tvärt om.

Viggo valde ut två böcker som han ville höra: Lena Arros och Catarina KruusvalsFastrar och fullriggare” och Caroline Bruces och Ingela P Arrhenius’Kjell och jag har ont i halsen”.

Klara sa tidigt att hon var trött och valde därför ut bara en bok, Maria JönssonsSpyflugan Astrid”. Mycket riktigt somnade hon nästan med det samma.

Men mitt under morfars sagoläsning för Viggo i rummet bredvid vaknade hon igen. Det räckte dock med att morfar lovade komma tillbaka när han hade läst klart för Viggo, och mycket riktigt låg Klara där, vaken, när morfar tittade in efter att ha släckt inne hos Viggo. Morfar och mormor hade tänkt se först Parlamentet, sen Håkan Nesser-filmen i TV, så Klara fick följa med morfar till TV-rummet, där det finns en säng. Mormor la Klaras täcke om henne, och efter en stund somnade hon tryggt, trots att TV-ljudet var på.

När filmen var till ända, drog vi ner persiennerna och lät henne sova kvar där hon var, lämnade dock en springa öppen till korridoren, där det var tänt.

En stund efter midnatt väcktes morfar av ett ljud utifrån köket, det rum som ligger mellan korridoren och vårt sovrum, och hittade där en vaken och lite bekymrad Klara, som genast lät sig tröstas i morfars famn. Nu ville hon i stället sova hos morfar.

Och det fick hon förstås.

Både morfar och Klara somnade snart bredvid varandra och sov lugnt och stilla till fram emot åtta. Det som väcke Klara då var att hon hörde att Viggo var vaken och ute i köket.

Pressgrodor

14 april 2009 15:25 | Citat | 6 kommentarer

Hittade via Journalisten nummer 5 2009:

”Två personer kolliderar på E6. Det visar sig vara en singelolycka.”

Skånska Dagbladet

Klamydia minskar länet

Rubrik i Upsala Nya Tidning

Eksjöfamilj får stanna i Sverige

Rubrik i Smålands-Tidningen

”Med en bok om äldre kvinnors kärlek och sexualitet tog Elsie Johansson hem Sveriges Radios romanspris.”

Sändaren

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^