Jag googlar på Enn Kokk

12 april 2009 16:54 | Politik | Kommentering avstängd

Det var länge sen jag googlade på mitt eget namn. I dag har jag kollat läget och fick 28.200 träffar.

Genom Google upptäcker man texter om sig själv, texter som man tidigare inte visste existerade.

När jag av Socialdemokraterna utsågs till IB-utredare, kommenterades detta förstås i pressen, både positivt och negativt. Men den här kolumnen, av Dala-Demokratens dåvarande chefredaktör Villy Bergström, hade jag aldrig tidigare läst:

Enn Kokk skall göra’t

*Efter valet dog IB-affären i media. Intresset tynade när valet väl var över. Likväl meddelade socialdemokratiska partistyrelsen i måndags att den börjar en egen utredning om vad som förekommit i de händelser som kallas IB-affären och som handlar om hemlig underrättelseverksamhet och påstått spioneri på kommunister och andra vänsterelement, utfört av socialdemokratiska agenter på arbetsplatser och institutioner.

*Efter valet dog IB-affären i media. Intresset tynade när valet väl var över. Likväl meddelade socialdemokratiska partistyrelsen i måndags att den börjar en egen utredning om vad som förekommit i de händelser som kallas IB-affären och som handlar om hemlig underrättelseverksamhet och påstått spioneri på kommunister och andra vänsterelement, utfört av socialdemokratiska agenter på arbetsplatser och institutioner.
Partistyrelsen har utsett sin medarbetare Enn Kokk att genomföra undersökningen. Kokk skall skriva en vitbok om IB-affären. Det föranleder sura kommentarer om att det hela är en fixad match, att skräpet skall sopas under mattan. Enn Kokk skulle inte vara att lita på.
Låt mig vittna om motsatsen. Jag känner Enn Kokk sedan sent femtiotal. Enn Kokk kommer att med energi och allvar gå till verket att bringa klarhet i partiets inblandning i det påstådda spioneriet. Kanske är han för god för uppgiften.
Det hävdas ibland att universum är homogent, ibland att det är fullt av ojämna galaxhopar, att det expanderar utan något centrum. Det är fel. Universums centrum befinner sig där Enn Kokk vistas. Han tar allvarligt på de uppgifter han åtar sig. Kokk arbetar alltid som om världens framtid berodde på honom.
Om vi alla vore som Enn Kokk skulle världen vara fredlig, jämställd och jämlik. Tro mig, ingen kan se mer plågad ut i frack och fluga, en mundering som Enn tvingas ta på sig ibland, när ha följer hustrun och talmannen Birgitta Dahl på statsbanketter.
Jag lärde känner Enn när han var ombudsman i studentföreningen Laboremus. Han är hederligheten själv. Partistyrelsen kunde inte ha valt en bättre person för uppgiften, varken internt eller externt.
VILLY BERGSTRÖM
CHEFREDAKTÖR”

* * *

Ja, vad ska man säga?

I sakfrågan, den om IB-affären, tror jag inte Villy Bergström blev besviken över mitt arbete, presenterat i ”VITBOK”, 2002.

Fast sen är det det där andra. Jag har ingen uppfattning om var universums centrum befinner sig, men jag hyser starka tvivel om att partiets (S) centrum skulle befinna sig där jag är.

Däremot påminns jag, varje gång jag träffar Villy och en del andra gamla kamrater från det tidiga sextiotalets Laboremus, att vi forfarande är ett gäng som, så här många årtionden efteråt, håller fast vid våra gamla röda ideal.

Glad påsk!

12 april 2009 15:04 | Mat & dryck, Trädgård, Ur dagboken | 2 kommentarer

Påsken har hittills bjudit på underbart väder. Himlen är klarblå mot de än så länge kala trädgrenarna – men till exempel körsbärsträden har stora knoppar. Och det är vårvärme i luften, så grönskan kommer nog.

Amanda, 14, dotter till Anna, har varit här en stor del av påskveckan. Amanda har haft en mycket bestämd idé om hur hennes festblåsa skulle se ut – trots åldern går hon ut nian i år; hon har hoppat över ett läsår, eftersom hon är mycket duktig i skolan, faktiskt mattegeni. Men hennes håg står till musik, när hon till hösten ska börja i gymnasiet.

Hon har sytt under överinseende av Birgitta, också funnit sig i att göra om några sömmar som inte blev så bra. Jag har genom åren sett Birgittas textila färdigheter och är ganska säker på att mormor har lyckats bringa över en hel del av sitt kunnande till dotterdottern, detta särskilt när jag ser den färdiga skapelsen. Vilken festklänning!

I torsdags kom också Matti och Karin på påskbesök. Nu var vi plötsligt fem runt middagsbordet, och jag bjöd på georgisk kyckling, Kotmis Satsivi, ungsstekt hel, svartpepprad och smöröst. Till det serverade jag vildris, valnötssås och sallad. Birgitta hade lagt på påskduken med tussilagomönster.

Till långfredagsmiddagen hade Birgitta komponerat en läcker fiskmeny: först gravad sik plus pepparlax och rökta laxfenor, sen, som varmrätt, ugnsstekt röding, alltsamman serverat med kokt potatis. Till efterrätt jordgubbar med vispgrädde.

Tidigare under långfredagen tog vi allesamman en långpromenad runt Öregrund: besåg hus och trädgårdar, gick längs den långa båtbryggan nere i hamnen, hälsade på vänner och bekanta – hejade på Konsum-Marina som var ute på sin balkong, stannade till vid familjen Lundhs hus och påskhälsade på Lasse och Mary samt deras son, Johan, gammal sommarkompis till Matti, som nu återsåg Johan efter många år.

På kvällen gav sig Amanda i väg hem till mamma i Rinkeby. På påskaftons förmiddag gav sig också Matti och Karin i väg med kurs på Karins föräldrars sommarhus i Stockholms skärgård.

Efter Melodikrysset gick jag en rond runt trädgården, också en tur utanför den, för att hitta användbara växter och växtdelar till vår traditionella äggmålning på estniskt vis. Här ute vid kusten i den nordligaste delen av Roslagen har dock växtligheten inte kommit så långt än. Men jag plockade in blommor av krokus och snödroppar samt dessutom ormbunksblad, som erfarenhetsmässigt ger intressanta bladavtryck om man placerar dem närmast äggskalen under lagret av skal från gul lök. (Tack än en gång, påskkärringarna på Konsum!) I övrigt använde vi också fjädrar från färgade fjädervippor, sådana som man har i påskriset. Runt alltsammans sveper man sen tygstycken, som hålls på plats med hjälp av sytråd. Och så kokar man äggen – vi använder var sin stor kastrull, eftersom vi gör i ordning ett tiotal ägg var – tills de har tagit färg. Det betyder att ägg som kokas på det här viset alltid blir hårdkokta.

Vill du se hur estniska påskägg ser ut, kan du gå till vår dotter Kerstins blogg.

Vi äter alltid några av äggen vid en traditionell påsklunch, alltså tillsammans med sill och ansjovis samt dessutom gravad sik och, i år, pepparlax och rökta laxfenor som det fanns kvar av. Till det öl och snapsar av Birgittas hemkryddade brännvin.

I dag är det en mellandag i helgfirandet. Jag har, lite motvilligt, varit ute i boden och bökat ut den tunga snöslungan, så att Birgitta skulle komma åt skottkärran och cykelkärran. Hon tänker göra i ordning sitt växthus.

Men i morgon kommer det nya påskgäster. Från Uppsala kommer då Kerstin och Bo med barnen Viggo, snart sju, och Klara, nyss fyllda fyra. Viggo och Klara ska stanna hos morfar och mormor i några dar, eftersom båda föräldrarna närmast efter påsk har förrättningar i jobbet, vilka hindrar dem att klara lämning och hämtning på dagis. Så det blir heldygnsdagis i Öregrund i stället.

Ni kan ju ta er en titt på tussilagoflickan Klara på Kerstins blogg.

Och glad påsk på er allesammans!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^