Den första kärleken

19 december 2008 18:33 | Serier | 3 kommentarer

Via Seriebokklubben köper jag då och då äldre seriealbum, nu senast bland annat ”Serier om den första kärleken” (redaktör Måns Gahrton, Carlsen Comics, 1993).

Den påstås innehålla ett antal serier på titeltemat av Nordens förnämsta serietecknare, men albumet innehåller både sådant som bara med lite god vilja kan sägas höra till ämnet och så det som utgör dess existensberättigande, några riktigt lysande bidrag som håller sig ämnet.

Dansken Peder Madsens ”Vem är Benny?” hör definitivt till den senare kategorin, och rent av lysande är svenskan Cecilia Torudds – hon med ”Ensamma mamman” – ”Den första kärleken”. Fyndiga är också Magnus Knutssons och Ulf JanssonsMartin Udd:s färsta scoop” och Charlie ChristensensArne Anka – Amor a primiera vista”.

Lysande, fast om kärlek som inte infinner sig, varken första eller andra gången, är Jan LööfsDet sista uppdraget”.

Vid sidan av ämnet är också ett par andra vältecknade serier, som ”Gammal kärlek rostar aldrig” av danskan Sussi Bech och ”Afar” av Jan-Åke Winqvists som tolkar den första kärleken till den första kärleken i historien. Den unge hjälten i Måns Gahrtons och Johan Unenges ”Fördelsedagskalaset” älskar serier mer än flickor, vilket väl också ligger i ämnets utkant.

Annat i den här antologin kunde jag helt ha varit utan.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^