Den första kärleken

19 december 2008 18:33 | Serier | 3 kommentarer

Via Seriebokklubben köper jag då och då äldre seriealbum, nu senast bland annat ”Serier om den första kärleken” (redaktör Måns Gahrton, Carlsen Comics, 1993).

Den påstås innehålla ett antal serier på titeltemat av Nordens förnämsta serietecknare, men albumet innehåller både sådant som bara med lite god vilja kan sägas höra till ämnet och så det som utgör dess existensberättigande, några riktigt lysande bidrag som håller sig ämnet.

Dansken Peder Madsens ”Vem är Benny?” hör definitivt till den senare kategorin, och rent av lysande är svenskan Cecilia Torudds – hon med ”Ensamma mamman” – ”Den första kärleken”. Fyndiga är också Magnus Knutssons och Ulf JanssonsMartin Udd:s färsta scoop” och Charlie ChristensensArne Anka – Amor a primiera vista”.

Lysande, fast om kärlek som inte infinner sig, varken första eller andra gången, är Jan LööfsDet sista uppdraget”.

Vid sidan av ämnet är också ett par andra vältecknade serier, som ”Gammal kärlek rostar aldrig” av danskan Sussi Bech och ”Afar” av Jan-Åke Winqvists som tolkar den första kärleken till den första kärleken i historien. Den unge hjälten i Måns Gahrtons och Johan Unenges ”Fördelsedagskalaset” älskar serier mer än flickor, vilket väl också ligger i ämnets utkant.

Annat i den här antologin kunde jag helt ha varit utan.

3 kommentarer

 1. I would like to buy ;

  Jan Lööfs album ‘Den Första Kärleken’ (1993)
  How can I do?
  Thanks for the help
  Guy from Belgium

  Comment by Guy — 2014 04 24 9:26 #

 2. To Guy: Jan Lööf’s ”Det sista uppraget” was part of a scandinavian anthology, ”Serier om den första kärleken” (editor Måns Gahrton, Carlsen Comics, 1993. It has not been repulished, as far as I know.

  But Lööf’s complete work is going to be republished by Kartago, part of the Bonnier publishing house – most of it is already republished. You could try to contact Rolf Classon, phone 46 8 696 83 96, rolf.claesson@kartago.se. The address to this publishing house is Kartago, Box 3159, 103 63 Stockholm, Sweden.

  Comment by Enn Kokk — 2014 04 24 12:39 #

 3. M. Guy: The BD anthology ”Serier om den första kärleken” can be obtained from several Swedish second-hand book sellers on the web, for example:
  Antikvariat.net
  Bokbörsen

  Comment by Magnus Andersson — 2014 04 24 13:48 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^