Ísland på gränsen till politiskt kaos: Hur kan man få en regering med majoritet i Alltinget?

31 oktober 2016 18:33 | Politik | Kommentering avstängd

Det isländska alltingsvalet slutade ju med att varken regeringen eller fyrpartialliansen av oppositionspartier uppnådde majoritet. Vågmästare blir det nya partiet Viðreisn (Renässans), till sitt ursprung i huvudsak en utbrytning ur det borgerliga regeringspartiet Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet). Men det vore fel att karaktärisera Renässans som något slags vänsterutbrytning. Det vill nämligen inte samarbeta med vare sig Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna) eller med det på vänster-högerskalan svårplacerade Píratar (Piratpartiet). Dess hjärtefråga är dessutom isländsk EU-anslutning, och i den frågan är Gröna Vänstern av rakt motsatt uppfattning, medan Piraterna inte har någon partiståndpunkt – de förordar liksom flera andra isländska partier folkomröstning.

Av oppositionspartierna, de som diskuterade att gemensamt ta över regeringsmakten, är numera egentligen bara liberala Björt framtíð (Ljus framtid) fortsatt inriktat på EU-medlemskap. Socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten) har länge varit ett EU-stridisparti, men i valrörelsens slutskede gick partiledaren, Oddný G Harðardóttir, ut för att försöka rädda det som kunde räddas och deklarerade, att partiet numera är för folkomröstning innan något avgörande steg tas i den här frågan.

Av partierna i den hittillsvarande regeringen, den som valresultatet nu tvingar avgå, är det nu starkt reducerade bondeförbundsliknande Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet) mot EU-medlemskap, medan det stora mer högerborgerliga Självständighetspartiet har en mer avvaktande inställning: ingen isländsk kursändring före en folkomröstning.

Om Självständighetspartiet och Renässans kan bilägga sina motsättningar och Självständighetspartiet inte visar sig ha en falang som motsätter sig till och med folkomröstning i EU-frågan skulle de ju med liberala och EU-vänliga Ljus framtid, förutsatt att detta parti är berett att byta sida, kunna bilda en ny regering med knappast möjliga parlamentariska stöd – 32 av de sammanlagt 63 ledamöterna i Alltinget.

Socialdemokraterna, numera reducerade till bara tre ledamöter i Alltinget, har rimligen annat att tänka på i nuvarande läge än att ytterligare försämra sin sits genom att sätta sig i en borgerlig regering.

Ísland: Socialdemokraternas partiledare invald i Alltinget

31 oktober 2016 15:04 | Politik | Kommentering avstängd

Bara tre personer invalda i Alltinget är ju inte precis något valresultat att hurra för för Samfylkingin (Socialdemokraterna), men på en punkt blev utfallet i alla fall bättre än befarat: Bland de invalda finns partiledaren, Oddný G Harðardóttir, däremot inte den hon slog ut i partiledarstriden, Árni Pall Árnason. Jag nämner detta, eftersom han ställde upp i alltingsvalet och det fanns förhandsbedömningar om att han men inte hon skulle bli invald. Hade det gått på det senare sättet, hade partiledarstriden säkert fått tas om på nytt.

Och det här partiet har ju bekymmer nog ändå.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^