Arhoolies skivor nu tillgängliga genom Smithsonian Folkways

23 oktober 2016 22:23 | Musik | Kommentering avstängd

Jag började på 1960-talet köpa, så småningom nästan jaga skivor utgivna av amerikanska Folkways, grundat 1948 av Moses Ash och hans hustru. Det här var verkligen inte ett skivbolag vilket som helst – på Folkways fanns till exempel folksångartister som Woody Guthrie, Pete Seeger och Leadbelly. När jag så småningom fick råd att köpa det jag verkligen ville ha, hade grundaren av Folkways Moe Asch dött, men en son till paret Ash fullföljde föräldrarnas idé: I Washington fanns Smithsonian-museerna, som bland mycket annat också härbärgerade en musiksamling och redan hade provat sina vingar som icke-kommersiell skivutgivare med en utgivning som speglade det amerikanska musikarvet. Så han avtalade med Smithsonian att överlåta Folkways’ 2.168 album på villkor att dessa ständigt hölls tillgängliga som CD (numera också för nedladdning).

Nå, vad jag gjorde var att per mejl inför ett personligt besök i Washington beställa klassiska, åtråvärda folkmusikskivor (även med vänsterpräglad text, arbetssånger, blues och så vidare) för i runda tal 20.000 svenska kronor. Jag tror att de som hanterade min beställning på Smithsonian Folkways både när det gällde skivval och köpets storlek tyckte att det här var så anmärkningsvärt, att jag och Birgitta, när vi kom upp på skivbolaget för att hämta skivorna, blev bjudna på lunch med en son till paret Asch, som vid den här tiden var styrelseordförande. Vi hade ett jätteintressant samtal med förgreningar både till musik och politik, och för min del överlämnade jag som gåva till Smithsonian Folkways den dubbel-LP med röster och musik ur den svenska arbetarrörelsens historia jag hade varit med om att ge ut.

Jag har här nämnt namnen bara på några stora sångartister som finns i Folkways’ katalog, många av dem för övrigt återutgivna på CD från Smithsonian Folkways, men om ni går in på www.folkways.si.edu, kommer ni att finna mängder av hörvärda artister på områden som folksång, blues, bluegrass, jazz, ja snart sagt vad ni vill. Folkways-katalogen innehåller också plattor från Moe Asch’s ursprungliga bolag Asch och det med Folkways sammanslagna Broadside, på vilket bland annat Bob Dylan har spelat in låtar under namnet Blind Boy Grunt.

Genom åren har Smithsonian Folkways växt och musikaliskt breddats genom ytterligare övertaganden och nära samarbeten:

I dag ingår följande skivmärken i bolagets försäljning:

A.R.C.E.
Arhoolie Records
Banjo Builders
Blue Ridge Institute
Bobby Susser Songs for Children
Collector Records
Cook Records
Dyer-Bennet Records
Fast Folk Records
Folkways Records
I.L.A.M.
Mickey Hart Collection
Monitor Records
M.O.R.E.
Paredon Records
Smithsonian Folkways Recordings
UNESCO Collection of Traditional Music

Flera av de här bolagen vore värda egna texter, men det går ju lätt att hitta dem och deras samlade utgivning på Smithsonian Folkways’ hemsida, och här tänkte jag närmast lyfta fram det allra senaste tillskottet bland de skivbolag, som har tagits över av Smithsonian Folkways, Arhoolie.

Arhoolie, välkänt bland oss som är intresserade av amerikansk folkmusik, startades i november 1960 av en man som heter Chris Strachwitz. Han är vid liv men vid det här laget så gammal, att han har känt sig tvungen att fundera över, vad det skulle bli av hans livsverk, och han har för sin del kommit fram till att bästa sättet att hålla bolaget och dess skivor vid liv är att överlåta Arhoolie till Smithsonian Folkways.

Så skedde också, och nu har delar av Arhoolies fantastiska katalog, hittills 300 skivor, blivit tillgängliga via Smithsonian Folkways’ hemsida. Ytterligare 650 album väntar på att bli registrerade, men redan det som nu är tillgängligt får oss musikälskare att ta glädjeskutt.

Det här bolaget har, vilket speglar dess geografiska placering, gett ut en del tex-mex-musik, men rent allmänt hittar man i bolagets skivkatalog mycket som musikaliskt kommer från USAs sydliga regioner i vid mening: cajun, creole, Mississippi Delta Blues, Louisiana Blues (Whispering Smith) och zydeco – men också bluegrass och Chicago Blues.

Det myckna Lightning Hopkins har gett ut på Arhoolie kommer avsevärt att stärka Smithsonian Folkways’ skivkatalog. Men bland de skivor som nu finns tillgängliga via Smithsonian Folkways finns också Arhoolie-utgivningar med Dewey Balfa, Clifton Chenier, Elizabeth Cotton, K C Douglas, Snooks Eaglin, Mance Lipscomb, Fred McDowell och Big Mama Thornton (bland annat i samarbete med Muddy Waters).

Ísland: Ny regering med ung kvinna från Vänstern som statsminister?

23 oktober 2016 13:37 | Politik | Kommentering avstängd

I Ísland genomförs val till Alltinget (Riksdagen) den 29 oktober, och sedan länge står det klart, att partiernas inbördes storlek i viktiga avseenden kommer att förändra den rådande fördelningen av mandat.

Ísland leds av en borgerlig koalitionsregering, bestående av Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, och Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, sedan förre statminstern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson på grund av skatteflykt hade tvingats avgå i regeringen (alltså som statsminister) lett av Sigurður Ingi Jóhannsson. Jóhannsson har nyligen också tagit över ordförandeposten i Framsóknarflokkurinn. Båda partierna har 19 mandat i Alltinget (Riksdagen)

Mandatfördelningen i Alltinget är sedan det senaste valet (27 april 2013) den här:

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 19 mandat, 26,7 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, nu alltså lett av den nye statsministern Sigurður Ingi Jóhannsson, 19 mandat, 24,4 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, lett av Oddný G Harðardóttir, 9 mandat, 12,9 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 7 mandat, 10,9 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, numera lett av Óttarr Proppé, 6 mandat, 5,1 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 3 mandat, 5,1 procent

De här siffrorna har ändrats mycket, inte bara under den senaste krisen, och enligt de senaste opinionsmätningarna har ett nytt parti tagit sig över femprocentsspärren och det med råge. Det har framgått av flera tidigare opinionsmätningar och bekräftas av ytterligare en mätning, gjord av Vísir.

Det nya partiet heter Viðreisn (Renässans) och får i den här mätningen stöd av 6,6 procent (- 1,8 procentenheter). Inrikespolitiskt är det borgerligt och liberalt, likt Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), utom på en punkt – dess ledare, Benedikt Jóhannesson, har för övrigt själv varit medlem i Självständighetspartiet. Här är det bärande skälet till att bilda ett nytt parti att den sittande borgerliga regeringen inte har uppfyllt sitt vallöfte om folkomröstning i EU-frågan. Jóhannesson är nämligen en mycket övertygad EU-anhängare. Det här har säkert bidragit till att locka arbetsgivarorganisationen Samtök atvinnulifsins ordförande Þorsteinn Viglundsson, av vissa karaktäriserad som ”liberal högersosse”, samt den tidigare självständighetspartisten Pawel Bartoszek att ansluta sig till det här nya partiet. Den mest överraskande nyheten om partiet är emellertid, att Heiða Kristin Helgadóttir, grundare av partiet Ljus framtid, nu i stället arbetar aktivt i Renässans’ valkampanj. Det senare utan att för egen del ha blivit medlem – hon säger sig för övrigt vara mest besjälad av att motarbeta gamla partier och partistrukturer.

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), det regeringsparti som för egen del inte har varit berört av den pågående politiska krisen, hamnar i den aktuella undersökningen på 23,7 procent (+ 1,0).

Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet) får i den nya mätningen 8,5 procent, vilket partiet också fick i förra mätningen i samma serie. Som jag har berättat, tvingades ju Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bort från statsministerposten och har nu avsatts även från partiordförandeposten och ersatts av Sigurður Ingi Jóhannsson, som tog hans plats i regeringen. Gunnlaugsson lämnade förbittrad partikongressen. Partiledarskiftet tycks än så länge inte ha gett någon uppgång för partiet.

Raketen i isländsk politik har under lång tid varit Píratar (Piratpartiet), som från att ha varit minsta parti i valet sedan har tävlat med Självständighetspartiet om positionen som största parti – dock har stödet under senare tid dalat. I den aktuella mätningen stöds partiet av 20,7 procent (- 2,1).

Det andra nya partiet i det isländska Alltinget, Björt framtíð (Ljus framtid), har haft ledarkris och nu under ett och ett halvt år legat under landets femprocentsspärr. I en mätning nyligen såg partiet dock ut att ha kommit över spärren. I den aktuella mätningen är stödet 7,4 procent (- 0,8).

Återstår landets två vänsterpartier.

Socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten) gjorde ett uselt resultat i förra alltingsvalet, och efter en serie usla mätresultat kan partiet nu notera ett stöd om bara 6,5 procent (- 0,8).

Att Socialdemokraternas nya partiledare inte riktigt har lyckats vända partiets trend har säkert bidragit till att förre partiledaren, Árni Páll Árnason, som tvingades avgå, har beslutat sig för att åter kandidera till en plats i Alltinget, den här gången i den sydvästra valkretsen. Dock har han där fått en lite oväntad utmanare. Den som också vill ha förstaplatsen på den aktuella listan är Margrét Tryggvadóttir, som tidigare har företrätt den så kallade Medborgarrättsrörelsen i Alltinget men som sedan, när hon i stället kandiderade för Gryning, inte blev invald. Margrét har tidigare inte tillhört Samfylkingin men ställer nu upp på Socialdemokraternas lista för att hon gillar den nya partiledaren Oddný G Harðardóttir. Nu har dock Margrét Tryggvadóttir manövrerats bort inte bara i förre partiledarens valkrets utan också i ytterligare en i Reykjavík: principen om varannan man, varannan kvinna har satts ur spel genom att man också har infört en åldersregel.

Socialdemokraternas kris har säkert bidragit till att det har gått bättre för Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna). I den aktuella mätningen får partiet 19,2 procent, vilket är en ökning med 4,1 procentenheter. Det här partiet, ursprungligen ett kommunistparti, profilerar sig numera som grön vänster.

Med några få dagar kvar till valet och med opinionsmätningsresultat som inte pekar mot att den nuvarande regeringen skulle kunna sitta kvar efter valet har det förstås också uppstått en diskussion om vilka partier som skulle kunna bilda regering och vilket av dem som i så fall skulle få statsministerposten.

Det sedan förra valet kraftigt växande Piratpartiet har nu förklarat, att det inte har föresatt sig att den kommande regeringen ska ledas av någon piratpartist, och partiet har därför inbjudit ett antal andra oppositionspartier till överläggningar om ett regeringsalternativ. Av dessa har Renässans ställt sig avvisande, medan Socialdemokraterna beredvilligt ställde upp. Jag har ännu inte sett några rapporter om möten med de övriga två inbjudna partierna.

Men mycket pekar i dag mot att det kan bli Gröna vänsterns unga kvinnliga ordförande, Katrin Jakobsdóttir, som får uppdraget att bilda Íslands nya regering.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^