Norge: Arbeiderpartiets stora framgång bekräftas i ytterligare en mätning
13 oktober 2016 21:09 | Politik | Kommentering avstängdI förra stortingsvalet, år 2013, blev utfallet det här:
Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent
Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti – det sist nämnda partiet har dock haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering.
I den ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och väl inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.
Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete med den röd-gröna sidan.
InFacts opinionsmätning för Verdens Gang gjordes den 10-11 oktober och publicerades den 12 oktober:
Høyre 21,7 procent (- 1,0 procentenheter)
Fremskrittspartiet 11,5 procent (- 1,7)
Venstre 4,8 procent (+ 1,5)
Kristelig Folkeparti 5,1 procent (- 2,0)
Senterpartiet 8,5 procent (- 0,3)
Arbeiderpartiet 38,3 procent (+ 6,0)
Sosialistisk Venstreparti 4,2 procent (- 1,7)
Rødt 1,5 procent (- 0,6)
Miljøpartiet De Grønne 2,5 procent (+ 0,4)
Miljøpartiet De Grønne ligger i den här mätningen fortsatt under spärren.
Nobelpriset i litteratur till Bob Dylan
13 oktober 2016 15:58 | Musik, Politik | 2 kommentarerSvenska akademien har tillmötesgått den amerikanska kritiken mot att ingen amerikan på länge har belönats med nobelpriset i litteratur, men på ett för kritikerna överraskande sätt: Årets pris går till Bob Dylan. Dylan, född 1941 som Robert Zimmerman, är ju mest känd som singer-songwriter, men den som har lyssnat på och läst hans sångtexter – jag har dem själv i olika sångboksutgåvor – vet, att de också har rent litterära förtjänster.
Dylan startade i den politiskt radikala folksångtraditionen; en av hans stora inspiratörer var Woody Guthrie. Jag lyssnade på sextiotalet på mängder av amerikanska sångartister med den här inriktningen och hittade då, både genom sånger publicerade i det radikala folksångmagasinet Sing Out! som jag prenumererade på och i de välsorterade skivaffärer som fortfarande fanns i Sverige under 1960-talet Bob Dylans första skivor. Och när jag 1970 publicerade min politiska sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, friheter och fred” var det närmast självklart att ta med Dylans ”Blowin’ In the Wind” (på svenska ”Och vinden ger svar”).
Dylan var i början utan tvivel en del av den amerikanska vänstern i vid mening. Han slog igenom med skivor på ett stort kommersiellt skivbolag, CBS, men där hamnade också under en period till exempel den amerikanska vänsterns främste sångare, Pete Seeger, efter att ha varit det radikala skivbolagsalternativet Folkways’ främste artist. (Här kan det vara lämpligt att rikta uppmärksamheten på att Bob Dylan i unga dar under pseudonymen Blind Boy Grunt också spelade in låtar för alternativbolaget Broadside, senare övertaget av Folkways, i dag Smithsonian Folkways.)
Till Dylans särmärken hör att han aldrig har slagit sig till ro, ens någonstans där han har nått stora framgångar. Tidigt utmanade han sina folkmusikinriktade fans genom att också börja använda elförstärkta instrument och genom att vidga sin musik till uttryckssätt, ibland närmast surrealistiska, som ibland kunde ligga långt utanför folkmusikens vidaste ramar.
De flesta av hans gamla fans accepterade, åtminstone efter ett tag, det här, och samtidigt fann han nya kategorier av lyssnare och skivköpare.
För min del har en del senare uppträdande innehållsliga element i hans sångskapande gjort mig betydligt mer sval inför hans skapelser. Jag tänker då på de avtryck hans först kristna, sen judiska tro har satt på flera av hans skivor.
Men under senare år har han åter musikaliskt blivit mer djärv, djärv i den meningen att han har närmat sig sin ungdoms kommersiella skivartister från The Radio Days. Och när man är så stor som Bob Dylan kan man ju och har råd att göra i stort sett vad fan man vill.
Sammantaget välkomnar jag varmt valet av årets litteraturpristagare.
* * *
Jag har i stort sett allt Bob Dylan har gett ut på skiva. Du hittar recensioner av in emot 20 av de här skivorna ovan under Kulturspegeln, Musik, Dylan.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^