Finland: Sannfinländarna ett parti på väg utför – och vad vi kan lära oss av detta

17 oktober 2016 21:46 | Politik | Kommentering avstängd

I de finländska tidningar jag följer läser jag om ytterligare ett avhopp från Perussuomalaiset (Sannfinländarna): Jari-Pekka Taurajärvi går över till Suomen Keskusta (Centern).

Det här är i sig inget att lyfta fram för svensk publik – men det som gör det här avhoppet intressant är att det är ett i raden – sist jag skrev om det här fenomenet handlade det om en av partiets kvinnliga riksdagsledamöter, som tog steget över till Sosialidemokraatinen Puolue (Socialdemokraterna).

Det sammantagna resultatet av den här sönderfallsprocessen är att Sannfinländarna för länge sen i opinionsmätningarna är distanserade av Vihreä Liitto (Gröna Förbundet), i en av de senaste mätningarna till och med av Vasemistoliitto (Vänsterförbundet).

Samtidigt har Socialdemokraterna vuxit kraftigt, och det är nog inte någon djärv gissning, att partiet har tagit tillbaka en mängd röster, som under en period – när (S) satt i koalitionsregering med högerpartiet Kokoomus (Samlingspartiet) – inte kunde leverera tillräckligt till utsatta grupper tappade till Sannfinländarna. Nu står finländsk socialdemokrati för en mer klassisk variant av fördelningspolitik.

De svenska Socialdemokaterna skulle kanske rent av ta och skicka över en studiedelegation till sitt systerparti i Finland. De grepp som har använts där kan nämligen också användas i kampen mot det parti här i landet, som har tagit missnöjesväljare från den traditionella arbetarrörelsen. Ledorden i en sådan process är jämlikhet och solidaritet, alls icke rasism.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^