Orkla expanderar inom maghälsa
4 oktober 2016 15:27 | Handel | Kommentering avstängdNorska Orkla utvecklar sin verksamhet i Polen genom att för 31 miljoner norska kronor köpa ytterligare ett företag, Colon-C, verksamt inom området maghälsa. Man anser att Colon-C har en tillväxtpotential också utanför Polen, och den här produkten kommer att ligga inom verksamhetsgrenen Orkla Health.
I den hittar man en rad produkter, många av dem välkända också i Sverige: Samarin, Möllers, Nutrilett, Gerimax, LongoVital, Collett, Curamed, Husk och Maxim.
Många av de här produkterna har apoteken som främsta försäljningskanal.
Norge: Flera mindre partier under eller strax över spärren. Men MDG ligger stadigt under spärren
4 oktober 2016 14:59 | Politik | Kommentering avstängdI förra stortingsvalet, år 2013, blev utfallet det här:
Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent
Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti – det sist nämnda partiet har dock haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering.
I den ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och väl inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.
Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete med den röd-gröna sidan.
Sen sist har det kommit två nya mätningar.
Norstats opinionsmätning för Vårt Land gjordes den 20-26 september och publicerades den 29 september:
Høyre 26,3 procent (+ 1,5 procentenheter)
Fremskrittspartiet 13,7 procent (- 2,8)
Venstre 3,4 procent (- 1,1)
Kristelig Folkeparti 4,5 procent (- 0,5)
Senterpartiet 6,7 procent (+- 0)
Arbeiderpartiet 34,6 procent (+ 0,3)
Sosialistisk Venstreparti 2,3 procent (- 1,3)
Rødt 2,0 procent (+ 0,5)
Miljøpartiet De Grønne 3,5 procent (+ 1,9)
Miljøpartiet De Grønne ligger också i den här mätningen under spärren. Under spärren befinner sig även liberala Venstre och SV.
TNS Gallups opinionsmätning för TV 2 publicerades den 3 oktober:
Høyre 27,1 procent (+ 0,2 procentenheter)
Fremskrittspartiet 12,0 procent (- 2,0)
Venstre 4,3 procent (- 0,6)
Kristelig Folkeparti 4,7 procent (+ 1,0)
Senterpartiet 6,0 procent (- 1,4)
Arbeiderpartiet 34,9 procent (+ 1,3)
Sosialistisk Venstreparti 4,2 procent (+- 0)
Rødt 1,9 procent (+- 0)
Miljøpartiet De Grønne 2,4 procent (+ 0,3)
Här ligger MDG ännu längre från spärren, medan SV och Venstre klarar sig.
Estland: Kersti Kaljulaid vald till ny president
4 oktober 2016 12:55 | Politik | Kommentering avstängdSom jag hann berätta före vårt datorhaveri, kom det i Estland efter fem misslyckade valutgångar ett flerpartiförslag om att till ny president välja Kersti Kaljulaid – förslagsställarna var veteranpolitiker under ledning av den socialdemokratiske talmannen Eiki Nestor.
Av det senare ska man dock inte dra slutsatsen, att 46-åriga Kersti Kaljulaid skulle vara socialdemokrat. Kaljulaid var före sin tolv år långa bana i EUs revisionsrätt i Luxemburg under några år medlem av det socialkonservativa, kristna och estnationalistiska Isamaa ja Pro Patria Liit (Förbundet Fäderneslandet och Pro Patria) men har under den långa tjänstgöringen i EU-systemet inte tillhört något parti.
Att hon tidigt i den senaste och avgörande valprocessen fick stöd av veteranpolitiker från både IRL och Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) bidrog säkert till att det ganska snart kunde formeras en parlamentarisk majoritet bakom henne, och så småningom slöt också de två rivaliserande stora partierna upp, även om det inte gick att få fullständig uppslutning där.
Hela 90 av den 101 ledamöterna i Riigikogu (Riksdagen) nominerade henne. Vid omröstningen i parlamentet, där 98 ledamöter var närvarande, fick hon dock 81 röster. Tre av riksdagsledamöterna var inte närvarande, en på grund av sjukdom – två centerpartister och Kadri Simson-anhängare valde att resa utomlands under omröstningen.
17 ledamöter valde att inte göra något val. Jag har där inga exakta röstningsuppgifter, men bland dem som valde att inte rösta på Kaljulaid finns rimligen de sju ledamöter, som representerar det estnationalistiska högerpartiet Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) samt några ledamöter från det nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), vars kandidat, Siim Kallas, ju misslyckades i den tidigare delen av valprocessen.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^