Nobelpriset i litteratur till Bob Dylan

13 oktober 2016 15:58 | Musik, Politik | 2 kommentarer

Svenska akademien har tillmötesgått den amerikanska kritiken mot att ingen amerikan på länge har belönats med nobelpriset i litteratur, men på ett för kritikerna överraskande sätt: Årets pris går till Bob Dylan. Dylan, född 1941 som Robert Zimmerman, är ju mest känd som singer-songwriter, men den som har lyssnat på och läst hans sångtexter – jag har dem själv i olika sångboksutgåvor – vet, att de också har rent litterära förtjänster.

Dylan startade i den politiskt radikala folksångtraditionen; en av hans stora inspiratörer var Woody Guthrie. Jag lyssnade på sextiotalet på mängder av amerikanska sångartister med den här inriktningen och hittade då, både genom sånger publicerade i det radikala folksångmagasinet Sing Out! som jag prenumererade på och i de välsorterade skivaffärer som fortfarande fanns i Sverige under 1960-talet Bob Dylans första skivor. Och när jag 1970 publicerade min politiska sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, friheter och fred” var det närmast självklart att ta med Dylans ”Blowin’ In the Wind” (på svenska ”Och vinden ger svar”).

Dylan var i början utan tvivel en del av den amerikanska vänstern i vid mening. Han slog igenom med skivor på ett stort kommersiellt skivbolag, CBS, men där hamnade också under en period till exempel den amerikanska vänsterns främste sångare, Pete Seeger, efter att ha varit det radikala skivbolagsalternativet Folkways‘ främste artist. (Här kan det vara lämpligt att rikta uppmärksamheten på att Bob Dylan i unga dar under pseudonymen Blind Boy Grunt också spelade in låtar för alternativbolaget Broadside, senare övertaget av Folkways, i dag Smithsonian Folkways.)

Till Dylans särmärken hör att han aldrig har slagit sig till ro, ens någonstans där han har nått stora framgångar. Tidigt utmanade han sina folkmusikinriktade fans genom att också börja använda elförstärkta instrument och genom att vidga sin musik till uttryckssätt, ibland närmast surrealistiska, som ibland kunde ligga långt utanför folkmusikens vidaste ramar.

De flesta av hans gamla fans accepterade, åtminstone efter ett tag, det här, och samtidigt fann han nya kategorier av lyssnare och skivköpare.

För min del har en del senare uppträdande innehållsliga element i hans sångskapande gjort mig betydligt mer sval inför hans skapelser. Jag tänker då på de avtryck hans först kristna, sen judiska tro har satt på flera av hans skivor.

Men under senare år har han åter musikaliskt blivit mer djärv, djärv i den meningen att han har närmat sig sin ungdoms kommersiella skivartister från The Radio Days. Och när man är så stor som Bob Dylan kan man ju och har råd att göra i stort sett vad fan man vill.

Sammantaget välkomnar jag varmt valet av årets litteraturpristagare.

* * *

Jag har i stort sett allt Bob Dylan har gett ut på skiva. Du hittar recensioner av in emot 20 av de här skivorna ovan under Kulturspegeln, Musik, Dylan.

2 kommentarer

 1. Hej
  Efter att vi hört på radion att Bob Dylan fått Nobelpriset så skrek min hustru YES och plockade fram sina LP skivor med Bob Dylan, la upp dem på köksbordet och tog en bild som hon la ut på Instagram. Det ledde vidare till Woody Guthrie och andra i den generation folksångare. Vi upptäckte att vi inte visste så mycket om dem. Det går att googla naturligtvis men så kom jag att tänka på att du har skrivit mycket om musik och speciellt kamplåtar. Trots att jag har följt din blogg några år så upptäckte jag först idag fliken Kulturspegeln.
  Den är ett veritabelt uppslagsverk om kultur och en guldgruva om man gillar folk och protestsånger. Det finns också mycket texter som är nog så viktiga i sammanhanget. Visst, vissa namn saknas men det märks ändå att du brinner för detta och människor som brinner för något är aldrig tråkiga. Tack så mycket.

  Comment by Lars Jansson — 2016 10 17 11:21 #

 2. Till Lars Jansson: Tack själv! Kulturspegeln består av bloggtexter, ibland kompletterade med texter jag har publicerat innan jag började blogga, och genom ämnesuppdelningen, i det här fallet skivrecensioner och sångtexter, har jag försökt göra de här texterna hyggligt lätt tillgängliga.

  Jag kan mycket väl också ha skrivit om dem/det du saknar men helt enkelt inte hunnit föra in texterna i fråga på bloggen och under Kulturspegeln.

  Tyvärr hinner vi, hur mycket vi än brinner för något, sällan med riktigt allt vi skulle vilja göra. Men vid min ålder är det mer orken som minskar än elden som falnar.

  Comment by Enn Kokk — 2016 10 17 15:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^