Estland: Kersti Kaljulaid vald till ny president

4 oktober 2016 12:55 | Politik | Kommentering avstängd

Som jag hann berätta före vårt datorhaveri, kom det i Estland efter fem misslyckade valutgångar ett flerpartiförslag om att till ny president välja Kersti Kaljulaid – förslagsställarna var veteranpolitiker under ledning av den socialdemokratiske talmannen Eiki Nestor.

Av det senare ska man dock inte dra slutsatsen, att 46-åriga Kersti Kaljulaid skulle vara socialdemokrat. Kaljulaid var före sin tolv år långa bana i EUs revisionsrätt i Luxemburg under några år medlem av det socialkonservativa, kristna och estnationalistiska Isamaa ja Pro Patria Liit (Förbundet Fäderneslandet och Pro Patria) men har under den långa tjänstgöringen i EU-systemet inte tillhört något parti.

Att hon tidigt i den senaste och avgörande valprocessen fick stöd av veteranpolitiker från både IRL och Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) bidrog säkert till att det ganska snart kunde formeras en parlamentarisk majoritet bakom henne, och så småningom slöt också de två rivaliserande stora partierna upp, även om det inte gick att få fullständig uppslutning där.

Hela 90 av den 101 ledamöterna i Riigikogu (Riksdagen) nominerade henne. Vid omröstningen i parlamentet, där 98 ledamöter var närvarande, fick hon dock 81 röster. Tre av riksdagsledamöterna var inte närvarande, en på grund av sjukdom – två centerpartister och Kadri Simson-anhängare valde att resa utomlands under omröstningen.

17 ledamöter valde att inte göra något val. Jag har där inga exakta röstningsuppgifter, men bland dem som valde att inte rösta på Kaljulaid finns rimligen de sju ledamöter, som representerar det estnationalistiska högerpartiet Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) samt några ledamöter från det nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), vars kandidat, Siim Kallas, ju misslyckades i den tidigare delen av valprocessen.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^